fbpx

Dante Karlsson fick Årets byggnadsvårdsstipendium 2019

Blogg
Dante Karlsson har i år tilldelats Årets byggnadsvårdsstipendium.

Hej Dante Karlsson!

Grattis till Årets byggnadsvårdsstipendium 2019!  Stipendiet består av deltagande i ett av föreningens byggnadsvårdsläger. Vad var det bästa med att vinna stipendiet?
– Det var fantastiskt att få komma iväg på lägret och träffa alla andra deltagare i en väldigt lärande atmosfär. Jag har fått träffa otroligt många människor och fått nya vänner, kontakter och en bättre inblick i byggnadsvårdsbranschen.

 

Jag har fått träffa otroligt många människor och fått nya vänner, kontakter och en bättre inblick i byggnadsvårdsbranschen.


Vilken utbildning går du?
– Jag går sista året på kandidatutbildningen på Kungliga Danska Konstakademin i Köpenhamn, med inriktning på arkitektur och design. På min linje är det fokus på övergången mellan den stora skalan ned till den lilla skalan, vi får helt enkelt testa det mesta.


Var kommer ditt byggnadsvårdsintresse från?

– Jag har nog alltid trivts att bo i gamla hus sedan jag varit liten, men efter att jag började på arkitektutbildningen så har jag mer och mer börjat reflekterat över att det är så. Det finns en speciell atmosfär i de allra flesta äldre husen och jag tror det har något att göra med kunskapen och passionen i hantverket bakom och i utformningen av rum.

 

Jag tror folk som är ”doers”, någon som är intresserad och samarbetsvillig kan få extremt mycket ut av lägren.


Du var ju med på byggnadsvårdslägret på Florö, vilken typ av person borde åka på byggnadsvårdslägret?

– Jag tror folk som är ”doers”, någon som är intresserad och samarbetsvillig kan få extremt mycket ut av lägren. Det är så mycket mer än bara byggnadsvård där. Det är spännande diskussioner utifrån allas erfarenheter, och intressant att se hur vanliga människor lever i och restaurerar sina hus på hemmaplan.


Vad får man lära sig på lägret?

– Jag fick testa på allt från fönsterrenovering och producera egna fönster till lerklining och pappspänning, även färgteori med äggoljetempera och stenläggningsarbeten testade jag. I början var det viktigt att vi provade på alla momenten, men sen gled de flesta över till det man själv var mest intresserad av. Jag tyckte det var extremt inspirerande att vara med och bygga ett eget fönster. Tänk att det med rätt material är möjligt att producera egna byggnadsdelar!

 

”Jaha du är arkitekt, då vill du bara bygga skyskrapor i betong och glas och älskar gigantiska och malplacerade kuber.”


Vad ser du för framtida utmaningar som arkitekt?

– Som byggnadsvårdsintresserad arkitekt tror jag att det kommer att vara svårt att kunna kommunicera ut min vilja och kunskap att bevara äldre bebyggelse. Att hela tiden behöva möta fördomar som att: ”Jaha du är arkitekt, då vill du bara bygga skyskrapor i betong och glas och älskar gigantiska och malplacerade kuber.” Men jag hoppas och tror att debatten kommer att gå mer åt att bevara bebyggelse ur hållbarhetssynpunkt och att fler börjar förstå innerbörden av smakfulla och passande utbyggnader av redan existerande byggnader.

 

Dantes egna bilder från Byggnadsvårdslägret på Florö:

Motiveringen

Dante Karlsson får svenska byggnadsvårdsföreningens stipendium 2019. Dante studerar vid Kungliga Danska Konstakademin – Arkitektskolan. Stipendiet består av deltagande i ett av föreningens byggnadsvårdsläger.

Ända sedan han var liten har han varit intresserad av hus och att få arbeta med händerna. Det som fascinerar numera är möjligheten att bygga på ett enkelt men hållbart sätt. På de gamla och raffinerade sätt som möjliggör att byggnaden står i många hundra år. Det som svensk byggnadskonst är ett gott exempel på.

Han vill att fortsätta utforska traditionella hantverk och ta dem med sig i sitt skapande som arkitekt i framtiden.

keyboard_arrow_up