fbpx

Byte av misstänkt illaluktande isolering?

Frågeställare: John
Hej! Vi har ett 20-tals hus där man har använt en isolering som har en bränd lukt. Det är varierande halt sågspån och bark men framförallt bruna klumpar som går trycka isär. Någon sorts kolstybb? Vi har haft kontakt med inomhusmiljöfirmor som är osäkra på vad det är exakt för material i isoleringen. Vår plan är att förbättra ventilationen och i takt med renoveringsbehovet byta ut mot annat isolermaterial. Sannolikt kan det även vara dags att fylla på isoleringen då den borde ha sjunkit ihop sedan 20-talet. Är det möjligt att att byta isolering i bjälklag under parkettgolv underifrån? Hur gör man för att ta reda på om man kan fylla på isolering i väggarna? Kan man göra det inifrån, utifrån eller från vinden? (det är något gullfiberliknande på sidvindarna idag. Hälsningar John

Svar:
Det är svårt att säga vad du har för isolering men om den luktar illa kan det ju vara läge att byta ut. Ibland kan det lukta för att det har varit felaktigt tilläggsisolerat. På vinden är det enkelt (och mest effektivt) att byta och då kan du samtidigt täta mot luftläckage och fylla upp med ny isolering. Men inte för mycket, läs artikeln Tilläggsisolera – men inte för mycket! i vår artikelbank. Det finns en hel del att tänka på när du skall fylla på isoleringen, blanda inte material med olika hygroskopiska egenskaper, bygg inte för tätt och så vidare. Läs på i Energiboken så blir nog besluten kloka.

Beträffande att byta isolering i bjälklag så är det lite knepigare men det går naturligtvis. Man kan borra upp hål i varje bjälklagsfack genom undertak och blindbotten och suga ut gammal isolering och sen blåsa in ny. Från energisynpunkt kan du inte räkna hem det och det är tveksamt om du får bort eventuell lukt. Spara den åtgärden till sist.

Om huset är byggt på 20-talet är det sannolikt ett plankhus om det inte är fullmurat. I dessa fall finns inte mycket till fack att fylla på isolering i uppifrån. Men på ett välbyggt plankhus lönar det sig inte att tilläggsisolera väggarna. Läs mer om olika hustyper i Energiboken.

keyboard_arrow_up