Hej, vi har ett gulligt torp som tyvärr fick betong plattor på 60-talet. De funkar än idag och är helt intakta. Dock ser de lite tråkigt ut och bygger lite mossa här och där. För några årsedan köpte vi gammalt enkupigt taktegel från ett hus i Vadstena. Vi undrar om vi ska byta? Vad de kommer kosta samt vad har man för underlag under det enkupiga takpannorna, ny läkt tjärpapp?. Har Byggnadsvårdsföreningen någon bra info? Torpet har en bottenplatta på 40kvadrat.
Tack på förhand från en som älskar sitt torp!
Svar:
Rent tekniskt kanske det inte finns skäl att byta betongpannorna, de är ju täta och verkar ju vara i bra skick och mossan kan tas bort. Men för husets karaktär och utseende kommer det att bli mycket vackrare med riktigt tegel! Om ni skulle besluta att behålla betongpannorna är det ändå bra att kolla att undertaket är i bra skick.
Det ursprungliga taket från 1840 kan ha varit brädtak eller torv (om takvinkeln är låg). Dessa tak lades senare, under andra halvan av 1800-talet, ofta om till spåntak som var billigare, lättare och enklare att underhålla. Från tiden runt sekelskiftet blev det sen vanligt med taktegel. Om torpägaren hade pengar så kan taktegel ha kommit tidigare. Om ni tittar under betongpannorna kan ni se om underlaget är spåntak, brädtak eller råspont. Om spån- eller brädtaket är i gott skick fungerar det bra som undertak. Mindre skador kan åtgärdas av en byggnadsvårdskunnig snickare. Eventuella läckor brukar även synas med fuktrosor på vinden. Om undertaket byggdes om när betongpannorna lades så är det sannolikt råspont, takpapp, läkt under och då är det läge att lägga om takpappen och läkten. Det finns flera artiklar om tegeltak i vår artikelbank, bland annat Den femte fasaden och Återläggning av tegel. Företaget Hedenstedt AB i Trosa har mer kunskapsinformation på sin hemsida. Kostnaden för arbetet kan variera beroende på taket och vem som gör jobbet. Begär offert från flera företag för jämförelse, och kontrollera noga att de har erfarenhet av att lägga om äldre tak. Det finns många ivriga takläggare som bara kan lägga nya tak.
Stephan har det övergripande ansvaret för föreningens förvaltning och arbetar nära styrelsen, redaktionskommitté och externa samarbetspartners.