Jag känner ej att jag har nog med kunskaper för att färdigställa mitt projekt själv. Vet ej om något är akut eller om allt kan tas sakta men säkert och bara bockas av listan.
Svar:
Man brukar säga att gamla hus är tåliga. Men underhållet blir naturligtvis mer omfattande ju längre man väntar. En grundläggande tågordning är att börja uppifrån, tak och vattenavrinning. Om bara taket är tätt och vattnet rinner bort från huset så har man bromsat förfallet avsevärt. I ditt fall håller skorstenen på att rasa och behöver sannolikt muras om ovan nock. Därefter är det normalt grundens tur och sedan väggar, dörrar och fönster innan man ger sig på insidan. Det finns massor av litteratur att läsa, sök bland våra över 800 artiklar på hemsidan och låna hem lite böcker. ”Så renoveras torp och gårdar” är fortfarande lite av en bibel men det finns även andra, till exempel Gysinges serie Byggnadsvård i praktiken som du hittar i webbshopen. Det är alltid bra att vara påläst när man väl börjar diskutera med byggare. Kontakta dina länsombud som kan hjälpa dig vidare till erfarna byggnadsvårdare eller konsulter som kan hjälpa dig att upprätta en åtgärdsplan. Ett tips är att anlita någon som är oberoende av det företag som eventuellt skall utföra åtgärderna, annars kan det bli både onödigt omfattande och dyrt.
Är en oberoende, ideell förening som jobbar för skydda, vårda och bevara byggnader och bebyggelsemiljöer från alla tider. Det gör vi genom att skapa opinion, sprida och förmedla kunskap om byggnadsvård, beprövad byggnadsteknik och hållbart byggande.