I torpet från 1876 som har timmerstomme ser det ut idag, timmer vassmatta luftkalkbruk masonitskiva tapet. Håller på att göra ett skafferi där det är timmer stomme och på den sitter en gles vassmatta och luftkalkbruk. Jag vill sätta en porösboard för att få lite isolering. Men kan jag sätta den direkt på timmerväggen eller måste jag ha luftspalt? Har rivit ner de trasiga luftkalkbruket och de är mest i sidorna där fönsterfoder ör spikat som det är trasigt i övrigt är de nåt enstaka hål som jag gjort. I rummet finns en köksspis. Huset kommer inte vara varmt året runt. Vintertid kommer vi värma delar av huset när vi är där. Alla väggar ser ut att ha vassmatta och luftkalkbruk och masonitskiva på. Kan jag byta ut masoniten mot porösboard överallt eller måste jag ta bort luftkalkbruket och sätta upp en regel för luftspalt? Ursäkta för rörig fråga men hopps ni förstår.
Svar:
Jag är murare sedan 30 år tillbaka med egen verksamhet och det är som murare jag hittade kärleken till gamla hus. När jag jobbat i några år fick jag upp ögonen för saker man kunde ställas inför när man arbetade i gamla hus: Varför fungerade inte de nya produkterna som översvämmade byggmarknaden? Varför var husen byggda på liknande vis, fast de inte låg i närheten av varandra?
Snart insåg jag att för att närma mig husbyggnadsprinciperna fick jag leta i helheten under den period som husen byggdes. Hur levde folk och vad levde de av? Vilka material fanns att tillgå?
Jag är aktiv i ett flertal lokala föreningsnätverk och inser att de lokala skillnaderna som finns i landet är viktiga. Länsombud i Svenska byggnadsvårdsföreningen är viktiga av just den anledningen. Vi kan hjälpa till med ett av de första och bästa hjälpmedlen för att åstakomma bättring – studiet av vår egen lokala/regionala byggnadskonst.