fbpx

Bygga nya innerväggar / invändig beklädnad av ytterväggar

Hur bygger man en innervägg om man inte vill använda sig av gips? Vårt hus ser i dagsläget ut på följande vis sett utifrån: panel, luftspalt, vindpapp, träfiberisolering, ångbroms. Nu ska vi börja bygga innerväggarna.
När vi kikar på hur andra byggt sina innerväggar använder många OSB-skivor och därefter gipsskivor. Hur kommer det sig att man använder sig av dubbla skivor? Är det för stort värmeläckage med bara ett lager?

När vi hört oss för lite så har vi fått som alternativt förslag råspont och sen OSBskivor. Då skulle man kunna ha lumppapp direkt på OSBskivorna eftersom skivorna inte rör på sig (stämmer det?).
En annan tyckte vi skulle ha OSB och sen 6mm masonit för att väggen inte skulle bli så tjock. -Blir en sådan vägg tillräckligt hållbar att hänga upp tunga hyllor på mm? Och skulle man inte då kunna råka skruva rakt in i ångbromsen om väggen är för tunn? Jag gissar att det är något man vill undvika?

Svar:

Innerväggar avser normalt rumsavskiljande väggar och dessa behöver ingen ångbroms. Om frågan gäller invändig beklädnad av ytterväggar så finns flera alternativ. OSB-skivor används ofta innanför gips för att det skall gå att skruva eller spika upp saker på väggarna. OSB-skivorna i sig rör sig också mindre vid fukt- och temperaturväxlingar. Alla genomgående spikar och skruvar punkterar ångbromsen men skivmaterialen, som skall monteras omlott fungerar också som ångbroms. I hörn och vinklar, där det kan bli glipor mellan skivorna, är det viktigare med intakt ångbroms. Råspont är beprövat och robust och kan fungera som underlag till pappspänning i sig självt. En masonit eller annan skiva ger ett slätare och orörligare underlag men pappspänning är förlåtande.  Årstidsrörelser i materialen kan på sikt ge sprickor i de flesta ytskikt.

keyboard_arrow_up