fbpx

Bröstpanel vid olika fönsterhöjd

Frågeställare: Johannes
Jag har en hälsingegård som är byggd på första halvan av 1800-talet (senast 1845). Ett rum som förvandlades på 60-70-talet håller jag på att renovera så att det ska se ut som det kan ha gjort på 1840-talet. Dörr och fönsterfoder vet jag hur de såg ut så de kan jag återskapa. Bröstpanelen med liggande bräder vet jag inte hur jag ska göra med. Det är så att fönstren (som är kvar i original) är olika höga. Fönstren sitter på var sin vägg. Om jag riktar bröstpanelen efter det ena fönstret så blir det inte i höjd med det andra. Jag tänker mig att man knappast kan rikta panelen efter båda och låta dem mötas i hörnet på olika nivåer. Hur gjorde man i sådana lägen? Hälsningar Johannes

Svar:
Intressant dilemma och det finns nog inget klart svar – snickaren på orten löste nog detta efter eget tycke. Allt är ju beroende på hur stor höjdskillnaden är – är den liten så kunde man nog kombinera att bröstningen ansluter med liten höjdskillnad mot fönsterbänkarna och svagt lutande bröstningar. Men ögat är känsligt, prova först om det är acceptabelt genom att spänna upp trådar. Om höjdskillnaden är för stor så kanske man får avstå från bröstning och lägga ned lite mer möda på en högre golvsockel. Rådfråga länsmuseets byggnadsantikvarier om tidstypiska utföranden, Hälsingegårdarna är ju väldokumenterade.

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

    OBS! Lägret i Näverkärr är nu fullt.
  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, men inte alltid specifika dieter. Var noga med att ange vad du har för matpreferenser så att lägret kan ta ställning till om det går att ordna.
    Observera att du behöver vara medlem i föreningen för att kunna delta på något av våra läger. Här kan du läsa mer om medlemskapen: https://byggnadsvard.se/medlem/medlemskap
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

maj 2020
juni 2020
Inget evenemang hittades!
Visa fler