Bredder på lockpanel

Frågeställare: Anna
Hej! Vi ska i år påbörja den långa resan med att riva ner den moderna smalpanelen och det tjocka lagret mineralull för att försöka återställa panelen till så som den såg ut från början (byggår 1855, en enkel Värmlandsgård med två våningar + vind). Foton från tidigt 1900-tal vittnar om en lockpanel, ej locklist. Tyvärr kan man inte urskilja detaljer på fotona, tex. bredd och variation. Originalpanelen finns inte kvar inunder. Vi söker egentligen en ”hybridlösning” eftersom huset till vissa delar har förvanskats över åren, med källare och grund som delvis står på betongsockel, med liten utbyggnad för groventre och trapphus ner till källare, och balkong över entrén, kommer huset aldrig helt att kunna återställas till original. Takskiffret som ersattes av gråsvarta betongplattor på -70 talet kommer nu att ersättas av tvåkupigt lertegel under våren. Därför är kilsågad panel heller inte ett alternativ, däremot kommer den att vara ramsågad. Vad skulle ni rekommendationer på bredder för såväl bottenbräda som lockbräda? Hur stor variation krävs mellan bräderna för att man ska uppfatta det som levande? 1″ eller 2″? Eller tom mer? Tack på förhand! Anna

Svar:
Takmaterial är en viktig del av husets karaktär och styr i viss mån vilka tidstypiska utföranden man bör välja om man vill skapa en tidsmässigt harmonisk helhet. Likaså kan grunden och tillbyggnaden påverka. Det kan se konstigt ut med en ålderdomlig panel med vankantade locklister om ni får nytt tegeltak och har betonggrund. Kanske bättre att välja ett utförande som passar med ett 1900-talsutförande? Det hindrar inte att man har mindre variationer i panelbrädornas bredder för att få lite liv i fasaden men kanske att man skall välja en för perioden mer standardmässig locklist?

Detta som en liten brasklapp. I vilket fall finns många regionala och t.o.m. lokala variationer på lockpaneler och min rekomendation är att ni tittar på bevarade hus i omgivningen och ser om ni kan hitta särdrag som ni tycker om. Ert länsmuseets antikvarier kan annars hjälpa er med konkreta råd. Läs även artikeln Husets överrock – träpaneler till skönhet och nytta i vår artikelbank. Bra information finns också i den klassiska boken Så renoveras torp och gårdar som finns på bibliotek.

Om ni ändå plockar ned fasadpanelen är det klokt att sätta heltäckande vindpapp under panelen för att förbättra husets energiprestanda.