Brandklass carport

Vår carport ligger mellan vårt hus och grannens garage och således måste vi ta hänsyn till brandskyddsregler. Det ligger 5 m från grannens garage och vad jag förstår behöver då en vägg vara brandklassad EI30. Carporten är öppen åt ena sidan och mälarpanel i trä åt grannen som går upp och lämnar en 40 cm glipa till taket. Bakre delen av carporten är en friggebod utan fönster och dörren åt vårt hus till. Oisolerat med spikreglar och panel bara och utan golv. Taket är plåttak direkt på råspont.
Innebär detta att det räcker att brandklassa ena väggen i friggebodsdelen eller behöver jag brandklassa även den “plankliknande” delen där bilen står?
Hur gör jag detta enklast? Måste jag använda gipsskivor (som kan mögla etc) eller kan jag komma upp i rätt brandklass med plywood, isolering och panel invändigt på något sätt? Kommer jag undan med något annat än mineralull som isolering? Och hur tjock skulle den behöv a vara? Reglarna är 85 mm.
Vänliga hälsningar, Karl Johan

Svar:

Regler för brandklassning finns att läsa i  Boverkets byggregler. Kontakta din kommun om behovet av brandskyddkonstruktion i just din carport, regelverket kan tolkas lite olika beroende på hur carporten är utformad. Om din grannes garage är brandklassat kan kommunen eventuellt godkänna din carport utan klassning. Beträffande eventuellt isoleringsmaterial kan man även använda cellulosaisolering, på de olika producenternas hemsidor skall det finnas information om utförande för de olika klassningarna. Annars får man kontakta dem och fråga. EI30 betyder att konstruktionen skall stå emot 30 minuters brand och det kan även uppnås med träkonstruktion utan gips om det är tillräcklig tjocklek på konstruktionen.

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

    OBS! Lägret i Näverkärr är nu fullt.
  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, men inte alltid specifika dieter. Var noga med att ange vad du har för matpreferenser så att lägret kan ta ställning till om det går att ordna.
    Observera att du behöver vara medlem i föreningen för att kunna delta på något av våra läger. Här kan du läsa mer om medlemskapen: https://byggnadsvard.se/medlem/medlemskap
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

april 2020
Inget evenemang hittades!
Visa fler