Biograf i Öjebyn

Län: Norrbotten
Ort: Piteå
Datum: 19-11-2008

Uppdatering 2009: Den gamla biografen är sedan 2009 såld till och ägs av en privat ägare (se länkar).

Piteå, butik- och bostadshus samt biograf i Öjebyn. Jonssons Mode är från 1930-40-tal och ligger tillsammans med en biograf i jugendstil från 1910-talet. Kommunen lämnade in en ansökan om att få riva båda byggnaderna hösten 2008 men har nu istället kunnat sälja till en privat ägare. Den nya ägaren ska restaurera bägge byggnaderna och öppna kafé och vandrarhem. Piteå museum skulle vara antikvarisk kontrollant under restaureringen. Dock har den antikvariskt sakkunnige hoppat av då fastighetsägarna ignorerade denne. Nu har bland annat skyltfrönstren på Johnssons mode blivit överpanelade och syns inte längre. En balkong är nedriven och istället för att ta bort gammal murken panel har man valt att regla upp och sätta dit en ny panel ovanpå vilket ger ett tilläggsisolerat utseende. Både gamla biografen och Johnssons mode har fått ny färgsättning som skär sig mot den omgivande kyrkstaden. Situationen är den att ägarna får fortsätta utan reaktion från kommunen trots att flera avsteg har skett från givet bygglov.

Externa länkar
Gamla bion i Öjebyn har blivit Humlans och Fenix nya hem | Blogg

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

    OBS! Lägret i Näverkärr är nu fullt.
  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, men inte alltid specifika dieter. Var noga med att ange vad du har för matpreferenser så att lägret kan ta ställning till om det går att ordna.
    Observera att du behöver vara medlem i föreningen för att kunna delta på något av våra läger. Här kan du läsa mer om medlemskapen: https://byggnadsvard.se/medlem/medlemskap
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

april 2020
Inget evenemang hittades!
Visa fler