Bangatan 12, 14 och 20

Län: Västra Götaland
Ort: Göteborg
Datum: 08-04-2013

Förfall. På Bangatan i Göteborg, Majorna, hotas flera äldre trähus av förfall. Hela området är upptaget i Göteborgs bevarandeprogram där det beskrivs som ”En av de sista genuina miljöerna i västra stadsdelarna sedan stora delar av den äldre bebyggelsen i Stigberget och Majorna rivits”. De äldre trähusen på Bangatan12, 14 och 20 uppfördes under 1870-talet och beskrivs som särskilt värdefulla då de är de enda bevarade av denna typ. Även landshövdingehuset, uppfört 1892, inne på gården anges vara särskilt värdefullt. Idag används byggnaderna som lager för Tibergs möbler. Enligt ägaren, Jan Tiberg, har husen varit obebodda i drygt 50 år. I en intervju i GP säger ägaren att: ”Så länge husen används som lager får de vara i det här skicket. Men det är en tidsfråga innan de rasar. Det lönar sig inte att underhålla dem.” På frågan om han som fastighetsägare in har ett visst ansvar för hur Bangatan ser ut svarar han att han har slutat bry sig. Se även Bangatan 10 där ett äldre stenhus hotas av förfall.

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

    OBS! Lägret i Näverkärr är nu fullt.
  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, men inte alltid specifika dieter. Var noga med att ange vad du har för matpreferenser så att lägret kan ta ställning till om det går att ordna.
    Observera att du behöver vara medlem i föreningen för att kunna delta på något av våra läger. Här kan du läsa mer om medlemskapen: https://byggnadsvard.se/medlem/medlemskap
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

april 2020
Inget evenemang hittades!
Visa fler