fbpx

Frågeställare: Veronica
Hej
Har börjar undersöka bakugnen på mitt torp från 1850 talet. Bakugnen har två luckor. Ska man elda i den övre eller nedre, vad tror ni? Det finns även två luckor med var sitt spjäll ovanför, men jag kan inte se hur de hänger i hop med bakugnen.Har ni något förslag? Sedan finns det ett stort spjäll utapå spiskåpan. Jag gissar att den användes när det var öppen härd innan vedspisen instalerades. Har bifogat en skiss på det som jag själv kan se.

Svar:
Här har vi en bakugn med typisk västgötautförande.Den övre delen är bakugnen, den nedre eldstad. Hällen däremellan gjutjärn. det brukar gå en rökkanal från den nedre eldstaden och en från den övre ugnen. Eldning i övre ugnen, ofta genom en liten lucka på sidan om den stora, är till för att skapa övervärme och lyse i bakugnen. Luckorna är rökutsläppen från de två ugnarna. Jag förstår inte de två spjällens funktion där de är inritade, normalt regleras rök- och värmeavledningen genom de två luckorna. Röken förs vidare upp via spiskupan och det övre spjället. För att säkert utröna funktionen kan du elda mycket försiktigt i respektive ugn/ eldstad med fuktigt ris eller annat som ger tydlig rök. Jag känner till några, och det finns nog ganska många, sådana här ugnar i funktion. Återkom om du behöver kontakt med en västgötabakare.
Per Z

keyboard_arrow_up