I norra Sverige är bagarstugan ett självklart inslag på många gårdar. I mitten av förra seklet byggdes många om till bostäder, ofta hårdhänt och långt ifrån dagens lantlivsromantiska ideal. Men material och hantverk var ofta utmärkta och det finns all anledning att behandla dessa efterkrigstidens ombyggnader med respekt, skriver Gustav Bergström.

En bagarstuga som ursprungligen bestod av endast två rum; ett rum för själva bakningen och ett kök. I början av 60-talet bestämde man sig för att bygga om huset och inredde det till en modern bostad med kök, rum och badrum,

 

En gammal bagarstuga från 1800-talet som byggts om och byggts till, men som på många sätt är välbevarad. Den har aldrig använts som permanentbostad, utan enbart för sommarboende

I byarna i de norra delarna av Sverige är bagarstugan en viktig del av gårdsbilden. I bagarstugornas kök, det rum där bakugnen står, bakade man höst och vår för att fylla förrådet av tunnbröd. Det var stora bak som kunde pågå i flera dagar, allt efter gårdens storlek. Tunnbröden, som kunde vara upp emot 80 centimeter i diameter, tog en

Intressant, eller hur?

Som medlem får du tillgång till alla våra artiklar och kan ställa frågor om byggnadsvård.
Bli medlem för att läsa vidare eller logga in nedanför.

Inget/Glömt lösenord?
keyboard_arrow_up