fbpx

Att bygga badrum i lera

Leran på bilden är målad med äggoljetempera. För att få veta mer om vilka färgtyper som är lämpliga, kan man lyssna på Byggnadsvårdspodden. Avsnittet heter #6 Badrum i lera. FOTO: Josefina Fogelin

För vissa byggnadsvårdare är badrum i lera en absolut icke-fråga. Man anser det varken traditionellt eller funktionellt, och absolut inget byggnadsvårdsmässigt hantverk. Å andra sidan är begreppet badrum, med dagens funktion, inte jättegammalt. Materialet lera däremot, är väl beprövat sedan flera tusen år tillbaka. Ett gammalt material som får en ny funktion. Men hur funktionellt är det egentligen? Josefina Fogelin berättar om egna erfarenheter av att bygga badrum i lera. 

Vi byggde vårt badrum och tvättstuga i en utbyggnad. Tanken var, att om vi skulle få en vattenläcka, skulle skadorna inte bli så stora om vattnet bara rann ner i marken. 

Visst kan du bygga ett eget lerbadrum om du är händig. Vi kände oss inte tillräckligt säkra för att göra det, så vi anlitade hantverkare. Att »känna sin lera« låter kanske flummigt, men det är en absolut nödvändighet för att få ett bra resultat. 

Lera är olika fet på olika platser i landet, vilket påverkar lerblandningen. Likt en ­bagare behöver man erfarenhet för att förstå när det behövs mer av det ena eller det andra i degen. Fast ingredienserna är förstås lite ­annorlunda än i bulldeg: behövs mer hästbajs? Lite mer sand? Varför blir det sprickor när det torkar? En duktig hantverkare ser det ­direkt. En jätteduktig hantverkare lär dig dessutom hur du själv kan reparera eventuella framtida skador. 

Utifrån (vänster) och in i huset (höger) 1. Panel, 2. Spikläkt, 3. Vindskiva, 4. Reglar, 5. Träfiberisolering, 6. Ångbroms, 7. Lecablock 8. Lera FOTO: Josefina Fogelin

Får man göra så här?

Boverket uppger att man ska ha ett »beständigt vattentätt skikt« när man bygger ett nytt badrum. Men vilken typ specificeras inte. En anledning till det kan vara den funktionsprovning som Länsförsäkringar gjorde 2019 där 13 av 19 tätskikt visade sig läcka. Det är nästan 70%, vilket förstås visar på utrymmet för nya lösningar. 

Det är inte olagligt att bygga sitt badrum i lera. Däremot är det svårt att försäkra det. Försäkringsbolagen har inte gjort några tester på lera som material i våtrum. Inga stora producenter tjänar pengar på lera, och därför finns inget incitament till att betala för de ­tester som ­behövs för att göra lera till ett ­material godkänt enligt branschregler eller i certifierade våtrumssystem. 

För att försäkra ditt badrum, kan du be din lerbyggare om ett intyg där hen berättar hur badrummet är byggt och på vilket sätt konstruktionen fungerar utan konventionellt tätskikt. Därefter återstår att se om försäkringsbolaget godtar ­detta, eller ej.

Återbruk: toalettstol från 50-talet, fönster från ex-chefs vind, tvättställ från Blocket, badrumsskåp hittad i den gamla ladan och tvättkommod hemmabyggd av spillvirke. FOTO: Josefina Fogelin

Billigt badrum

Jag får många frågor om det är billigt att bygga ett lerbadrum. På en kurs på Sörmlands museum om naturliga badrum, sa kursledarna att det nog kostar ungefär lika mycket som ett »vanligt« badrum. Och det stämmer med våra erfarenheter. Man kan förstås välja en mellanväg för att kapa kostnader: betala ­någon kunnig för att göra de svåra delarna och göra det enkla jobbet själv. I vårt fall ­murade vi själva upp alla väggar i leca, satte in fönster och dörrar, la ut grus och skumglas, oljade, ­målade och drog tomrör för el. Man sparar mycket pengar på att inte kakla, å andra ­sidan går det också bra att kakla ett lerbadrum om man vill det.


Badrum i lera

PLUS

  • Billiga material
  • Många sunda, cirkulära ­material 
  • Närproducerat, om man väljer att gräva efter egen lera
  • Mycket går att göra själv
  • Trevligt inomhusklimat
  • Vackra ytor

MINUS

  • Svårt att försäkra 
  • Långa torktider
  • Ny teknik (lera i modernt badrum) innebär kort ­erfarenhetsperspektiv
  • Finns få hantverkare

Fönster och dörrar utplockade från ett grannhus som revs för många år sedan. Nu kom de äntligen till användning! FOTO: Josefina Fogelin

Det torkar ju inte!

En av lerbadrummens stora nackdelar är torktiden. Vanligtvis är detta inte ett problem om man ser till att planera väl. Är man höggravid med tvillingar och har två små barn under fem år, får man ändå lov att säga att torktiderna utgör ett problem. Vi levde utan dusch- och tvättmöjligheter i huset under flera månader, vilket inte var optimalt. 

Tidspressen gjorde att vi skyndade på processen och inte väntade tillräckligt länge på att linoljan skulle oxidera. Följden blev ett skört golv som tog tid på sig att bli hårt. När vi äntligen ställde in tvättmaskinen blev det en grop i golvet. Det går snabbt att laga ­genom att fylla i lite lera, men just där och då var vi inte överlyckliga. 

FOTO: Josefina Fogelin

Gör om, gör rätt

Ett lite udda beslut var att inte använda ­något tätskikt, inte ens i duschen. Vår ler­byggare hade gjort ett par tester med enbart oljad och vaxad lera som skydd mot vattnet och vi ville gärna prova. Nu, ett år senare, kommer vi trots allt att installera ett duschkar i porslin på golvet. Leran klarar av att transportera bort vattnet överallt, utom just i anslutning till golvbrunnen. Där samlas ­vatten som lätt tränger in mellan golvbrunn och lera. Därför tar vi nu det säkra före det osäkra och väljer en annan lösning.

FOTO: Josefina Fogelin

Ett rum för kroppen – och själen!

Vi tycker mycket om att låsa in oss på vår ­toalett. Det beror inte bara på att vi numera har fyra småbarn och att toaletten är det enda stället i huset där man får vara någorlunda i fred. 

Den främsta anledningen är att det är ett vackert rum, där luften känns behaglig att andas och akustiken är skön. Fönsternischerna är djupa, takhöjden är generös och lerputsen ljust målad, vilket gör att vårt hemlighus ­påminner lite om en kyrkobyggnad. När vi duschar, gör vi det med andakt. Vi vet precis vilket arbete som ligger bakom den här byggnaden och det gör att vi uppskattar den ännu mer.


Läs mer

Byggnadsvårdspodden har gjort ett avsnitt om Lerbadrum Googla »okonventionella badrum« 

för att hitta Sörmlands museums ­föreläsningsserie.

I Facebookgruppen »Lita på leran« finns många personer som byggt badrum i lera

På byggnadsvard.se hittar du en artikel med samma namn, »Lita på leran«

Så gjorde vi

VÅR LERBLANDNING

  • Lera (egen, eller köpt som pulver på säck i byggnadsvårdsbutik)
  • Häst- eller kobajs
  • Finkornig sand
  • Armering i form av till exempel halm/linhack/lindrev
  • Vatten
  • Linolja

VÅRT KOSTNADSEXEMPEL

  • Lerbyggare (arbete + material)  

ca 80 000:- efter ROT, inklusive en del rörmokeri

  • Skumglas  15 000:-
  • El ca 10 000:-
  • Vitvaror och badrumstillbehör 

40 000:-

  • Färg 12 000:-

————–

Summa 155 000:-

Tillkommer gör arbets- och materialkostnader för utbyggnaden: lecablock, isolering, vindpapp, virke, plåtslagarkostnader, nytillverkning av ytterdörr (fönstren hade vi fått gratis sen innan), färg till fasaden, kostnader för bygglov och kontrollansvarig. Totalt kan man nog plussa på minst 150 000:- till. 

Hitta hantverkare

Lerbyggeföreningen har upprättat ett dokument med hantverkare som ­arbetar med att bygga badrum i lera. Dokumentet hittar du bland annat i Facebookgruppen »Lita på leran«.

Observera att varken Byggnadsvårdsföreningen eller Lerbyggeföreningen gör någon form av kvalitets­kontroll av hantverkarna. Det är därför klokt att ta ett par referenser på din hantverkare, precis som vid andra byggnationer.


Josefina Fogelin

keyboard_arrow_up