fbpx

Kunskap krävs för vård av äldre byggnader. Men hur vårdar man kunskap? Kan man återuppta förlorat hantverkskunnande? Gunnar Almevik berättar om arbetet vid Hantverkslaboratoriet i Mariestad.

Hantverkslaboratoriet är ett nytt försök att möta ett gammalt problem, nämligen behovet av hantverkskompetens för att vårda äldre byggnader och kulturmiljöer. Kunskap och kompetens presenteras ofta som synonymer, men det finns en viktig skillnad. Kompetens handlar om att inneha kunskap men också en position att påverka med sin kunskap. En hantverkare kan ha kvar sin kunskap men ändå mista sin »kompetens« genom att hon eller han ställs utanför diskussionen. I det moderna samhället har hantverkaren vanligtvis rollen som utförare av idéer om teknik och material, som någon annan har tänkt ut. Det är inte alltid den mest effektiva rollfördelningen. Hantverkslaboratoriet vill ge hantverkare en position att påverka med sin kunskap. Konkret handlar det om att laboratoriet bemannas med hantverkare. På kansliet i Mariestad finns hantverksexperter inom praktisk byggnadsvård, landskapsvård och trädgårdens hantverk. De bevakar kunskapssituationen inom sina yrkesfält, överbryggar praktik och akademi, initierar och medverkar i laboratorieprojekt.

Hur ser statusen på hantverkskunskapen ut idag? Att det saknas kunskapsunderlag för att ens svara på frågan är oroväckande. Det vi vet är att kunskapsbärare har dött utan att

Intressant, eller hur?

Som medlem får du tillgång till alla våra artiklar och kan ställa frågor om byggnadsvård.
Bli medlem för att läsa vidare eller logga in nedanför.

Inget/Glömt lösenord?
keyboard_arrow_up