Hej! Jag är spekulant på ett torp (1,5 plan, 60 kvm) som är byggt 1840 med torpargrund. I vardagsrummet är det tejpat mellan golv och list längs väggarna på kortsidan och ena långsidan, eftersom det är en glipa mellan golv och list. På vissa håll är glipan några centimeter. Jag gissar att detta är vad som kallas ”flytande golv”. Inga sprickor på väggarna eller murstocken har noterats i samma rum, däremot lutade golvet lite i sovrummet ovanför. Orsaken till det flytande golvet (eller sättningen) i vardagsrummet är oklar, men enligt uppgifter från säljaren till mäklaren har det varit så – utan större förändringar, sedan 1990-talet.
Vad kan detta bero på, hur kan detta åtgärdas och hur skyndsamt bör det ske? Oerhört tacksam för era kloka råd. Mvh, Linn
Bifogar bilder på vardagsrummet inifrån, både på nära håll och på lite avstånd. Bilderna som är tagna på nära håll är från kortsidan inomhus, där glipan verkar vara bredast. Bifogar även bild på samma kortsida fast utifrån.
Svar:
Begreppet flytande golv avser ett golv som inte är fäst i underlaget utan ligger ”flytande” på ett undergolv och är en ganska modern företeelse. Vid tiden då det här huset byggdes spikades tiljorna i reglar som låg på marken. Konstruktionen är inte fäst i timmerstommen vilket var praktiskt om man behövde vända, isolera eller byta ett slitet golv. Själva konstruktionen kallas mullbänksgrund och man skottade upp jord längs ytterväggarna för att slippa golvdrag. Idag tror många att detta är en riskkonstruktion och väljer att riva ut hela konstruktionen och bygga nytt med moderna material. Men det är osannolikt att en modern konstruktion håller i 160 år och samtidigt är så enkel att underhålla. Iert fall finns stor risk för fuktskador eftersom det ligger en plastmatta på golvet. Den stoppar fuktvandringen och kan ge upphov till mögel. Plastmattan bör absolut tas bort. Sen får man se hur golvet under mår och om det går att behålla. Om ni mot förmodan kan behålla golvet kan ni komplettera och isolera som beskrivs i artikeln Isolering och snygga friser.
Stephan har det övergripande ansvaret för föreningens förvaltning och arbetar nära styrelsen, redaktionskommitté och externa samarbetspartners.