Vilka blir Årets byggnadsvårdare 2018?

Vilka blir Årets byggnadsvårdare 2018?

Nu är nomineringen öppen!

I över 30 år har Byggnadsvårdsföreningen premierat människor, företag, föreningar och andra organisationer för sina byggnadsvårdande insatser. Mellan 1985 och 2003 hette det 'Diplom för god byggnadsvård', idag är det mer känt som 'Årets byggnadsvårdare'. Genom åren har vi hunnit dela ut en hel del utmärkelser. Bland tidigare mottagare finns både kända och mindre kända namn, vill du veta vilka? Här finns en lista på samtliga pristagare. Nu är det så dags igen! Fram till den 1 mars är du välkommen att skicka in din nominering till oss. Vi delar ut utmärkelsen till tre mottagare, i tre olika kategorier; Försvara, Vårda och Utveckla. Du behöver inte nominera inom en specifik kategori, bara ange vem eller vilka du tycker förtjänar utmärkelsen - och varför.

Nominera här

Försvara

Med betoning på "försvara" söker vi kandidater som på ett förtjänstfullt sätt försvarat det bebyggda kulturarvet. Kanske är det en privatperson som varje ledig stund skriver insändare, bloggar eller på annat sätt synliggör sina frågor i media. Eller en stats- eller kommunanställd som i sitt arbete står upp för och försvarar de allmänna intressena. Kanske är det en förening, eller enskild person, som kämpar för att de för orten så typiska byggnaderna ska få finnas kvar, vårdas och bevaras.

Vårda

Med betoning på "vårda" söker vi kandidater som på ett förtjänstfullt sätt vårdat en byggnad eller miljö. Kanske är det svågern som varje ledig stund varsamt renoverar sitt 1800-talstorp. Eller det lilla företaget som tillverkar traditionella färger, handtryckta tapeter eller beslag i tidstypiska stilar och som genom sina produkter hjälper andra att vårda. Kanske är det den entusiastiska grannen som lyckats övertyga hela bostadsrättsföreningen om charmen och fördelarna med att renovera originalfönstren istället för byta ut dem mot nya.

Utveckla

Med betoning på "utveckla" söker vi kandidater som på ett förtjänstfullt sätt genomfört ett eller flera projekt med syfte att lyfta fram vad byggnadsvårdens grundläggande värderingar kan bidra med inom nybyggnation/trädgårdsanläggning. Kanske är det företaget som genom sitt koncept visar hur tidigare generationers kunskaper om beprövat byggande går att kombinera med den moderna familjens behov. Eller universitetet som satt byggnadsvård i läroplanen. Kanske är det arkitekten som genom sin nytänkande planering varit med och utvecklat småstaden med hänsyn till frågor som bostäder, offentliga rum och infrastruktur. Tack för att du är med och stärker svensk byggnadsvård!
Sök byggnadsvårdsstipendium 2018

Sök byggnadsvårdsstipendium 2018

Pluggar du till arkitekt, bygghantverkare, ingenjör eller annan eftergymnasial utbildning? Gillar du gamla hus, är intresserad av äldre byggtekniker och vill få praktisk erfarenhet? Sök då Svenska byggnadsvårdsföreningens stipendium!

Stipendiet är personligt och utgörs av fritt deltagande för en person på något av föreningens byggnadsvårdsläger i sommar. Du får då prova på att arbeta med byggnadsvård praktiskt och lära dig traditionella hantverksmoment så som exempelvis fönsterrenovering, måleri, sättning av kakelugn, lerklining och timring. Stipendiet delas ut på Svenska byggnadsvårdsföreningens årsmöte den 18 maj i Göteborg, föreningen står för dina resekostnader till och från mötet.

Ansök genom att berätta vem du är och varför just du ska få vårt byggnadsvårdsstipendium. Fyll i ansökningsformuläret senast den 13 april 2018. Varmt välkommen med din ansökan!
logotyp byggnadsvardsforeningen
Svenska byggnadsvårdsföreningen, Box 6442, 113 82 Stockholm
Telefon: 08-30 17 85 | Email: kansli@byggnadsvard.se
Svenska byggnadsvårdsföreningen
Box 6442, 113 82 Stockholm
Telefon: 08-30 17 85
Email: kansli@byggnadsvard.se

Cart

Cart offcanvas

Logga in

Så här hanterar Svenska byggnadsvårdsföreningen personuppgifter (GDPR) Läs mer här!