Höstresa till Ösel

En spännande resa till Ösels medeltida kyrkor och borgar!

Datum

torsdag, 30 augusti 00:00 - måndag, 03 september 00:00

Med konsthistorikern och Baltikumkännaren Hans Lepp som vår ciceron gör vi en spännande resa till Ösels medeltida kyrkor och borgar! På Östersjöns näst största ö möter vi en historia präglad av möten och konflikter mellan den estniska urbefolkningen och de balttyska riddarordnarna men även av täta kontakter med Gotland. I samband med att ön kristnandes under de tyska riddarordnarna uppfördes här på 1200-talet kyrkor som sinsemellan är mycket olika i stil och utformning.

Kyrkorna på Ösel kom att ”upptäckas” av den svenska konsthistorikern Helge Kjellin på 1920-talet. Vi besöker även den välbevarade ordensborgen i Kuressaare/Arensburg och ruinerna av borgen vid Pöide.

Resan påbörjas med Tallinks färja från Stockholm och avslutas med färja eller flyg hem från Tallinn. Tallink har goda bussförbindelser från stora delar av Sverige till färjeterminalen.

Läs mer här på deras egna hemsida

Reseprogram

Dag 1. Torsdag 30 augusti

Kl 15:30 – 15:45 samling i Värtaterminalen (ovanför de uppåtgående rulltrapporna) där ciceron Hans Lepp och reseledare Ola Olsson möter och delar ut biljetter.

Kl 16:30 – 18:00 eftermiddagskaffe följt av föredrag där Hans Lepp berättar om Estlands historia.

Kl 20:00 trerätters middag med vin, kaffe och avec.

Dag 2. Fredag 31 augusti

Kl 07:00 – 09:30 Specialfrukost i Grill House däck 7.

Kl 10:00 ankomst till Tallinn (Reval). Landgång på egen hand med återsamling nedanför rulltrapporna i ankomsthallen.

Kl 10:30 avfärd med hyrd buss. Vi gör först en rundtur genom det gamla Tallinn, då Hans guidar oss i bussen.

Vi besöker sedan det estninska riksantikvarieämbetet där riksantikvarie Siim Raie tar emot och berättar om byggnadsvårds i Estland.

Resan går därefter västerut genom landskapet Harjumaa (Harrien) till Riisipere (Neu Riesenberg) där vi besöker den magnifika empireherrgård som nu är under en omfattande renovering efter en lång tid av förfall. Godset uppfördes av släkten von Stackelberg. Vid vårt besök träffar vi den nya ägarfamiljen.

De tyskbaltiska godsväldet nåde sin kulmen under senare delen av 1800-talet, då 1500 gods ägde 90 procent av den odlade jorden. Den lönsammaste inkomsten på godsen kom från brännerierna som försåg den ryska marknaden med vodka.

Vi fortsätter sedan genom landskapet Läänemaa (Wiek) med många historiska kopplingar till Sverige. Från Virtsu (Werder) tar vi färjan över Storsund till Moon (estniska Muhu), Estlands tredje största ö.

Ön som befolkades av estniska stammar redan under bronsåldern var det sista området i Estland som föll för korstågen i ett slag 1227, då esterna besegrades av Svärdsriddarorden. På ön besöker vi S:t Katarina kyrka uppförd under slutet av 1200-talet av Livländska orden, Svärdriddarordens efterföljare. Den gotiska kalkstenskyrkan var känd för sina bysantinskinspirerade freskmålningar som idag finns kvar som fragment. På Moon besöker vi även den ålderdomliga byn Koguva som karaktäriseras av sina långa stenhus med vasstak.

Ösel når vi via den vägbank som förbinder de båda öarna sedan 1896.

Ösel ligger på den kalkstensplatå som sträcker sig från Öland och Gotland i sydväst upp genom den estniska västkustens öar och kustområden och följer den estniska kusten längs Finska viken mot Narva. På ön har man hittat stenåldersbosättningar som som går tillbaka 10 000 år. Under vikingatiden och den tidiga medeltiden var Öselborna fruktade för sina räder längs Östersjöns kuster. Från 1200-talet har ön sett många utländska herrar, danskar, tyskar svenskar, polacker och ryssar i olika omgångar. Under sovjettiden var ön stängd som militärområde vilket fick till följd att man inte hade någon industrialisering och därmed inte heller någon större inflyttning av ryskspråkiga.

Framme i Kuressaare (Arensburg) väntar incheckning och middag på Arensburg Boutique Hotel & Spa.

Gemensam middag kl 19:30 i hotellets restaurang.

Dag 3. Lördag 1 september

Efter frukost gör vi en rundtur och besöker tre av öns vackra kyrkor. I Karja (Karris) ser vi S:t Katarinakyrkan, öns minsta medeltida kyrka. Kyrkan som uppfördes i början av 1300-talet är känd för sin rika skulpturala utsmyckning utförda av samma mästare som varit verksamma på Gotland.

Den svenske konsthistorikern Helge Kjellin som var verksam som professor i Tartu (Dorpat) 1921-24 besökte Ösel under sina år i Estland. Han liksom sin efterträdare Sten Karlin kom att lägga grunden för en modern konsthistorisk forskning i landet och båda gjorde omfattande byggnadsinventeringar. Kjellins besök på Ösel resulterade i flera vetenskapliga artiklar om de medeltida kyrkorna. Han kom specielt att intressera sig för kyrkan i Karja (Karris) och de likheter han här fann i arkitektur och stenarbeten med flera gotländska kyrkor. Detta resulterade i hans vetenskaplinga arbeten Die Kirche zu Karris auf Oesel und ihre Beziehungen zu Gotland (1928), Die Hallenkirchen Estlands und Gotlands (1928).

Förmiddagskaffe intar vi vid Angla väderkvarnskulle. Kullen med sina fem väderkvarnar är idag kulturarvscentrum. I Valjala (Wolde) besöker vi S:t Martinskyrkan, Ösels äldsta kyrka från mitten av 1200-talet. I fasaden möter vi både den romanska stilens rundbågade valv och gotikens spetsvalv. Kyrkan har används som försvarskyrka vilken bl a syns på det högt belägna fönstren och dörren till takvalven som är placerad flera meter upp från golvet. Takvalven skulle fungera som en sista tillflyktsort.

Den estnisk-svenske konsthistorikern Armin Tuulse som följde i Kjellin och Karlins spår som pinojär inom den estniska konsthistorikern har i flera verk tagit upp försvarskyrkorna på Ösel.

Mariakyrkan i Pöide (Peude) dominerar landskapet med sin ansenliga storlek. Kyrkan byggdes som del av en borganläggning för Livländska orden som kontrollerade den norra delen av Ösel och Moon under 12-1300-talet. Borgen förstördes i Öselbornas i St Göransupproret 1343, esternas sista stora uppror under medeltiden. Runt kyrkan ser vi resterna av den gamla borgen. Kyrkan är den största enskeppiga i västra Estland och innehåller högklassiga skulpturer från 1300-talet.

Vi avslutar vår tur vid Kaalikratern. En enorm meteor slog ner här någon gång mellan 1530 – 1450 f.kr. Huvudkratern bildar idag en alldeles rund sjö som är 110 meter bred och 22 djup. Den runda kratern var tidigt en omtalad sevärdhet. Bland annat den grekiske geografen Pytheas från Massalia (Marseille) beskriver kratern från sitt besök någon gång mellan 350 och 325 f. kr. Vi äter lunch på restaurangen i anslutning till kratern.

Tillbaka i Kuressaare tar hans med oss på en stadsvandring längs stadens gamla huvudgatan, Slottsgatan vi ser då bl a det gamla våghuset och riddarhuset för Ösels ridderskap, en byggnad som var i funktion till 1920.

Middag på egen hand.

Dag 4. Söndag 2 september

Kl 08:00 – 09:30 frukost och utcheckning.

Besök på den magnifika borgen byggt i slutet av 1300-talet av tyska orden som lokalt centrum för biskopsdömet Ösel-Wiek. Borgen har aldrig blivit allvarligt skadad under historien och är därför unik i Baltikum. Vi får en guidad visning i högborgen och tid att besöka de olika utställningarna bl a om sovjettiden på Ösel. Utanför den gamla borgen ser vi Erik Dahlbergs anslående bastionsgördel.

På vägen tillbaka till Tallinn får vi med oss en lunchsmörgås som vi kan inta på färjan mellan Moon och Virtsu. I Tallinn stannar vi först vid flygplatsen för att släppa av de som flyger hem (möjlighet att boka LOT:s direktflyg som går kl 18:00 från Tallinn och landar på Stockholm/Arlanda kl 18:00 pga av tidsskillnaden). Bussen fortsätter sedan ner till hamnen och incheckning på Tallinks färja.

Avgång med Tallink kl 18:00.

Gemensam middag, smörgåsbord med vin/öl kl 20:30.

Dag 5. Måndag 3 september

kl 07:00 – 09:30 frukost.

Kl 10:15 ankomst Stockholm/Värtaterminalen

Pris:

Kostnad (Pris för medlemmar: 8.950 kr för medlemmar )
Kräver registrering

Betal & anmälningsinformation:

Sista anmälningsdag den 20 juli. Anmälan är bindande och gäller för medlemmar i Byggnadsvårdsföreningen. Är ni inte medlem går det lätt ordna detta.

I priset ingår.

Stockholm – Tallinn t&r med Tallink med del i A2 fönsterhytt, trerätters middag med två glas vin, kaffe & avec på utresan och smörgåsbord med vin/öl på hemresan, specialfrukost på ut- och hemresa. Två övernattningar i delat dubbelrum på fyrstjärniga Arensburg Boutique & spa Hotel i Kuressaare inkl, frukost, en middag med två glas vin och två luncher iland samt en lunchsmörgås, konferenskaffe på Tallink, samtliga inträden och transporter enligt program. Tallink har goda bussförbindelser från en stor del av landet.

OBS! Om ni vill flyga hem från Tallinn på söndag den 2 september dras kostnaden för hemresan av.

Tillägg: A1 enkelhytt fönster och enkelrum på hotell 1500 SEK.

Avdrag: Vid hemresa med flyg drar vi av kostnaden för för hemresa med 650 SEK vid bokning i dubbelrum och 800 SEK vid bokning i enkelrum

Senaste anmälningsdag:

fredag, 20 juli 2018

Kontakt:

Ola Olsson

Telefon:

0704-220174

E-post:

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Plats:

Ösel

Arrangör:

Mejtresor
logotyp byggnadsvardsforeningen
Svenska byggnadsvårdsföreningen, Box 6442, 113 82 Stockholm
Telefon: 08-30 17 85 | Email: kansli@byggnadsvard.se
Svenska byggnadsvårdsföreningen
Box 6442, 113 82 Stockholm
Telefon: 08-30 17 85
Email: kansli@byggnadsvard.se

Cart

Cart offcanvas

Logga in

Så här hanterar Svenska byggnadsvårdsföreningen personuppgifter (GDPR) Läs mer här!