Varje år delar Svenska byggnadsvårdsföreningen ut Årets byggnadsvårdare och årets Byggnadsvårdsstipendiat. Nu när året går mot sitt slut tar vi en återblick på årets mottagare!
Handtryckta tapeter AB – Årets byggnadsvårdare
– Det här känns otroligt hedrande, det är precis det här vi har velat bli erkända för. Vi tapetnördar vill dela med av oss av den stora skatt och kunskap som faktiskt finns, säger Mats Qvarfordt
Den 19 oktober samlades föreningens styrelse och kansli i Boktryckarbostaden på Skansen i Stockholm för utdelningen av Årets byggnadsvårdare. Utmärkelsen gick i år till Mats Qvarfordt, Sara Lundström och Trevor Burbeck på Handtryckta tapeter Långholmen AB. Och motiveringen löd:
Priset till årets byggnadsvårdare 2021 går till en organisation som med stor passion för vår kulturhistorias olika uttryck, och en vilja att föra vidare hantverksteknik och stilhistoria in i nya tider och miljöer, har inspirerat en stor krets av människor att vilja restaurera i enlighet med byggnadens historia. Med hjälp av sedan länge glömda mönster och färger återuppväcks de på nytt för att glädja och inspirera oss på nytt. Utmärkelsen för årets byggnadsvårdare 2021 tilldelas Handtryckta tapeter!
Mats, Sara och Trevor har tillsammans drygt 40 års erfarenhet av hantverket men utmärkelsen går, enligt dem själva, inte framförallt till deras företag.
– Att få ett sådant här pris är verkligen hedrande, men det går framförallt till våra kunder. Det är ju ni som är de verkliga byggnadsvårdarna. Det vi gör är att förvalta kunskapen och hjälper er att förverkliga era drömmar, att just ni ska få er drömtapet.
Se sändningen av Årets byggnadsvårdare 2021!
Klara Sandsjö – Årets byggnadsvårdsstipendiat
– En av mina hjärtefrågor är hållbar utveckling och jag anser att återbruk och restaurering är ett hållbart förhållningssätt för både klimatet och för att behålla kulturarv. Genom att kolla på hur man arbetade innan globalisering/industrialiseringen och ta lärdom av äldre hantverksmetoder. Om ett rum eller ett objekt berättar om en annan tid med sin konstruktion, design, tillverkningsprocess och sitt material eller patina så tror jag även att livslängden blir längre.
Klara Sandsjö studerar sin sista termin inom Inredningsarkitektur och möbeldesign vid Konstfack i Stockholm. Under sin utbildning har hon funderat hur hon ska motverka dagens slit-och-släng mentalitet. Hon har intresserat sig för hur man kan återanvända gammalt byggmaterial och i sitt senaste projekt designade hon stolar av gamla ribbstolar från en riven idrottshall.
– Jag har en starkt tro på att om man vårdar det man har runt omkring sig så hanterar man också objekten med större vördnad och respekt. På ett personligt plan har jag inte köpt några nyproducerade kläder på över två och ett halv år eftersom så mycket som slängs är helt och rent, och det som är trasigt går ofta att laga. Speciellt om det är material som är förlåtande som t ex trä och textilier.
Mottagaren av stipendiet får själv välja att delta vid något av våra populära byggnadsvårdsläger. Klara valde att delta vid Näverkärr i Bohuslän, en gård som ägs av Västkuststiftelsen.
– Det var många moment i den kursen som intresserade mig och som kändes relevanta och kompletterande till min utbildning. Det var många interiöra moment såsom fönsterrenovering, lerputsning, tapetsering och målning med linoljefärg, säger Klara och fortsätter.
– Mina år på förberedande konstskolor har gett mig erfarenheter och kunskaper i tex färglära, fast i en mindre skala. Genom att få jobba med färg i ett stort rum får jag en bättre förståelse för hur den ter sig i en större skala.
Genom lägerstipendiet hoppas jag att jag inte bara få lära mig mer om ekologiskt hållbara material utan även hantverksmässiga metoder. Det kommer ge mig en djupare inblick i det kulturarv många byggnader bär på.
Klara vill föra vidare de kunskaper som finns inom byggnadsvård till hennes blivande yrke som inredningsarkitektekt och möbeldesigner. Eftersom man ofta jobbar med befintliga rum, men sällan pratar om restaurering. Det är en hållbarhetsfaktor, både kulturellt, ekonomiskt och ekologisk.
– Genom lägerstipendiet hoppas jag att jag inte bara få lära mig mer om ekologiskt hållbara material utan även hantverksmässiga metoder. Det kommer ge mig en djupare inblick i det kulturarv många byggnader bär på. Som inredningsarkitekt vill jag med så små medel som möjligt förbättra miljön på ett så respektfullt och varsamt sätt som möjligt.
På Näverkärr lockar både hantverket, men Klara har också en annan, maritim koppling till just Bohuslän.
– Det roligaste är att jag ska få lära mig hur man gör rent praktiskt, jag är själv en person som ”lär mig av att göra”, kunskapen fastnar lättare för mig på det sättet. Sen är det inte ett minus att det är i Bohuslän där jag har seglat mycket och spenderat mina somrar som barn. Och sist men inte minst, utbytet mellan oss som deltar i lägret. Det ska bli roligt och få lära känna och ta reda på vad de andra deltagare har för tankar kring byggnadsvård och hantverksmässiga metoder.