Plattor av keramik, bränd lera, har tillverkats i tusentals år. Vi har dem på väggar och golv i badrum och kök. Vi ser dem på fasader, på golv i offentliga byggnader, i bassänger. Till vardags kallar vi väl ofta alltihop för kakel. Men byggkeramik kan indelas i olika grupper beroende av råvaror, tillverkningsteknik och egenskaper.
Kakel
Den allra största gruppen heter mycket riktigt kakelplattor. Det är glaserade plattor baserade på leror som bränns vid i sammanhanget relativt låg temperatur, omkring 1000 grader. Kakelplattor kan glaseras i starka färger och har ofta mönster och andra dekoreffekter. Det relativt porösa godset kallas lergods och har en vattenabsorption på 10 -20 viktsprocent. Vattenabsorptionen är ett viktigt tal som också skvallrar om plattornas andra egenskaper. Låg vattenabsorption betyder hög hållfasthet och god beständighet. Kakelplattornas relativt höga vattenabsorption begränsar användningen till väggar inomhus i vårt klimat.
De vanligaste användningsområdena är därför kök och badrum i våra bostäder där kaklets prestanda mer än väl svarar mot påfrestningarna. Den glaserade ytan är mycket lätt att hålla ren, den är porfri och ger inget fäste för mikrobiell påväxt. Vanligaste kakelformatet i Sverige har länge varit 15 x 15 cm men idag finns kakel i en uppsjö av format.
Klinker och mosaik
Den andra
Intressant, eller hur?
Som medlem får du tillgång till alla våra artiklar och kan ställa frågor om byggnadsvård.
Bli medlem för att läsa vidare eller logga in nedanför.