Var tredje svensk har någon form av överkänslighet. Orsakerna är inte klarlagda, men man vet att exponeringen för allergener och irriterande ämnen numera är mycket större inomhus än utomhus. Rätt städning är viktig för är att få bra innemiljö.
Futura, Statshälsans FoU-verksamhet, har ett långsiktigt projekt att allergianpassa statens lokaler. Ett delprojekt gäller även hotellrum. I samråd med Astma- och Allergiförbundet har Futura tagit fram en vetenskapligt förankrad kravlista för allergianpassade hotellrum. Det finns 85 000 hotellrum och Futura bedömer att tio procent borde allergianpassas.
Kravlista
Kraven innebär att tobaksrök och pälsdjur inte tillåts. Beträffande ventilationen finns vissa krav på omsättning och filterbyte. Återluft tillåts inte. öppningsbart fönster mot det fria ska finnas. Inredning och ytskikt ska endast utföras med emissiondeklarerade material. Nickel och heltäckningsmattor får inte förekomma.
Städning
Städningen ska utföras noga och regelbundet enligt ett godkänt program. Bara rekommenderade produkter får användas. Uppföljningen sker genom återbesök av besiktningsmannen och varje hotell ska ha ett system för kundsynpunkter.
De två första hotellen med certifierade rum blir Panorama i Göteborg och Stallbacken i Falkenberg.
Futuras kontaktperson är Patrik Olderius, patrik.olderius@futura.org
Egna hemmet
Hemma i bostaden kan man själv göra en hel del för att minska belastningen vid ev. överkänslighet eller allergi. Ut med heltäckningsmattor och annat där kvalster kan frodas! Städa ofta och noga. Byt lakan och örngott ofta, prova kvalstertätt överdrag. Rätt dammsugare gör städningen trevligare. Proffsmodellen nedan kan utrustas med ett s.k. absolutfilter, som tar 99,997 procent av dammet i utblåsningsluften. Det gör stor skillnad både för den som städar och rör resultatet, eftersom det inte ligger kvar något damm i luften efter städningen.
Eller installera centraldammsugare. Se bara till att vädra då den används. Annars kan dammsugaren skapa ett undertryck i lägenheten så att frånluft och jox från ventilationskanalerna kommer bakvägen in i bostaden.
Måns Hagberg
Arkitekt vid Länsstyrelsen i Västra Götaland, vice ordförande i Byggnadsvårdsföreningen.
3/1998
Är en oberoende, ideell förening som jobbar för skydda, vårda och bevara byggnader och bebyggelsemiljöer från alla tider. Det gör vi genom att skapa opinion, sprida och förmedla kunskap om byggnadsvård, beprövad byggnadsteknik och hållbart byggande.