fbpx

Dammsugaren har ett extremt effektivt filter för utblåsningsluften som tillval. Fotograf/Illustratör: Måns Hagberg

Var tredje svensk har någon form av överkänslighet. Orsakerna är inte klarlagda, men man vet att exponeringen för allergener och irriterande ämnen numera är mycket större inomhus än utomhus. Rätt städning är viktig för är att få bra innemiljö.

Futura, Statshälsans FoU-verksamhet, har ett långsiktigt projekt att allergianpassa statens lokaler. Ett delprojekt gäller även hotellrum. I samråd med Astma- och Allergiförbundet har Futura tagit fram en vetenskapligt förankrad kravlista för allergianpassade hotellrum. Det finns 85 000 hotellrum och Futura bedömer att tio procent borde allergianpassas.

Kravlista

Kraven innebär att tobaksrök och pälsdjur inte tillåts. Beträffande ventilationen finns vissa krav på omsättning och filterbyte. Återluft tillåts inte. öppningsbart fönster mot det fria ska finnas. Inredning och ytskikt ska endast utföras med emissiondeklarerade material. Nickel och heltäckningsmattor får inte förekomma.

Städning

Städningen ska utföras noga och regelbundet enligt ett godkänt program. Bara rekommenderade produkter får användas. Uppföljningen sker genom återbesök av besiktningsmannen och varje hotell ska ha ett system för kundsynpunkter.

De två första hotellen med certifierade rum blir Panorama i Göteborg och Stallbacken i Falkenberg.

Futuras kontaktperson är Patrik Olderius, patrik.olderius@futura.org

Egna hemmet

Hemma i bostaden kan man själv göra en hel del för att minska belastningen vid ev. överkänslighet eller allergi. Ut med heltäckningsmattor och annat där kvalster kan frodas! Städa ofta och noga. Byt lakan och örngott ofta, prova kvalstertätt överdrag. Rätt dammsugare gör städningen trevligare. Proffsmodellen nedan kan utrustas med ett s.k. absolutfilter, som tar 99,997 procent av dammet i utblåsningsluften. Det gör stor skillnad både för den som städar och rör resultatet, eftersom det inte ligger kvar något damm i luften efter städningen.

Eller installera centraldammsugare. Se bara till att vädra då den används. Annars kan dammsugaren skapa ett undertryck i lägenheten så att frånluft och jox från ventilationskanalerna kommer bakvägen in i bostaden.

Måns Hagberg

Arkitekt vid Länsstyrelsen i Västra Götaland, vice ordförande i Byggnadsvårdsföreningen.

3/1998

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

    OBS! Lägret i Näverkärr är nu fullt.
  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, men inte alltid specifika dieter. Var noga med att ange vad du har för matpreferenser så att lägret kan ta ställning till om det går att ordna.
    Observera att du behöver vara medlem i föreningen för att kunna delta på något av våra läger. Här kan du läsa mer om medlemskapen: https://byggnadsvard.se/medlem/medlemskap
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

maj 2020
juni 2020
Inget evenemang hittades!
Visa fler