fbpx

Stora Ekholmen

STOCKHOLM, 1-7 juni

Ankomst: 1/6 kl. 18:00
Lägret avslutas: 7/6 kl. 11:00
Kostnad: Ordinarie 5 990 kronor, student 5 130 kronor. Läs betalningsvillkoren innan du anmäler dig.
En gång kallades Stora Ekholmen skärgårdens vackraste ö. Här var ett sommarparadis som blev unikt på många sätt. De vackra byggnaderna är uppförda innan år 1900 och ön har varit sommarresidens åt bland andra familjen Grumme som bodde här under många år och satte sin prägel. I tidslinjen kan du se hur Stora Ekholmen har utvecklats genom historien.

Med sitt strategiska läge i närheten av Vaxholms fästning, och de stora farlederna i direkt anslutning, var Stora Ekholmen en given plats för att odla ek. Tack vare sin styrka och röttålighet var eken under många hundra år eftertraktad i samband med byggnaden av skepp och krigsfartyg. Ön ingick under perioden 1720-1881 i Värmdö Skeppslag. Stora Ekholmen övergick sedan till Vaxholms Fögderi och Waxholms Skeppslag.

Grosshandlare Albert Grumme köpte hela ön 1909 och det blev startskottet för öns glansperiod så här långt. Ön förvaltades som ett privat semesterparadis där familjen tillbringade hela somrarna. För att klara hushållningen fanns växthus, hönshus och ladugård. En anställd trädgårdsmästare bodde på ön året om och skötte växter och djur. De befintliga gångstråken förstärktes och vackra alléer anlades.

Det här får du göra i sommar

Rekonstruktion och restaurering

Årets byggnadsvårdsläger kommer att vara inriktat på att återskapa huset Mariebergs burspråk samt restaurera husets snickarglädje. Burspråket saknas helt (ett stort hål i väggen) medan snickarglädjen är väl bevarad. Bra kombination då det ger möjlighet till förståelse av skillnaden mellan restaurering och rekonstruktion.

Huset Marieberg byggdes 1870 i cottagestil och har ett mycket bearbetat yttre med dekorationer och snickarglädje. Det finns spår av tidigare trädgård som präglats av en romantisk och naturnära estetik.

Vi vill att lägerdeltagarna skall få förståelse för snickarglädjens och burspråkets betydelse i ett större sammanhang samt hur trädgårdar skapades i skärgårdsmiljöer under 1800-talet. Detta kommer att belysas av lägrets två föreläsare.

Föreläsning

Föreläsningar ges av
Vicki Wenander, bebyggelseantikvarie
Catharina Nolin, professor i konstvetenskap

Utflykt

Vi tar en tur med lustjakten Arona, byggd 1904.

Dina lägerledare

Gunnar och Kerstin Haglund är ägare av Stora Ekholmen Kultur AB

Packlista

Arbetshandskar
Badkläder och badlakan (för bad i sjön)
Sänglinne

Kost & logi

Arona Rederi står för maten samt vid några tillfällen av deltagarna själva i matlag.

Inkvartering i ett av ödehusen som nu är färdigrenoverat och återställt till ursprungligt skick från 1870-tal. Dock med el och vvs.

Kuddar och täcken tillhandahålls. Lakan och handduk medtages av deltagaren.

Blir du badsugen så medtag badkläder!

Kommunikation

Obs! Lägret kan endast nås med båt. Lämpligt att ta Vaxholmsbåten från Strömkajen i Stockholm eller Vaxholmsbåten från Vaxholm. Stora Ekholmen har egen ångbåtsbrygga.

Kontakta lägerledarna

Gunnar Haglund, 0708237101

Kerstin Haglund, 0707718110.

keyboard_arrow_up