fbpx

Skansen

Djurgården, Stockholm, 9 – 13 juni

Ankomst: från 8/6 kl. 15:00, kursstart 9/6 08:00
Lägret avslutas: 13/6 kl. 16:00,
Kostnad: Ordinarie 5 130 kronor, student 4 460 kronor. Läs betalningsvillkoren innan du anmäler dig.
Skansen är Sveriges äldsta friluftsmuseum och grundades 1891. Här har byggnader samlats ihop från hela landet, som alla berättar sin egen historia. Tillsammans skapar de en möjlighet att upptäcka hur både landsbygdens och stadens liv sett ut genom åren. Ett av dem är Skånegården, där vi ges en inblick i det sydsvenska livet på 1920-talet.

Skånegården visar en bondgård i södra Sverige i början av 1920-talet. Då levde familjen Åkesson, Per, Bengta och deras son Emil, här. Emil Åkesson var senare med när Skånegården flyttades till Skansen 1974 och kunde berätta om familjens liv på gården.  

Skånegården är byggd av lera och halm, material som fanns på den närliggande slätten. De äldsta delarna av gården är byggda i korsvirkesteknik med en stomme av trä som fylldes ut med flätverk av pil och lera. Boningshuset är av korsvirke men med åren behövde det lagas och kläddes med panel. 

Det här får du göra i sommar

Rekonstruktion och restaurering

Vi planerar för olika arbetsmoment kopplade till flera av Skansens byggnader – men vi kommer att använda fina Skånegården och använda den som bas för lägret. Det är en trevlig kringbyggd fyrlängad gård, där vi kan få vara lite ifred på innergården.

Vi kommer renovera fönster, utföra rödfärgskokning till bland annat Skånegården, spräcka stock med kil och yxa där materialet ska bli vedtak till Älvrosgården. Dessutom har Skånegården några fasader som behöver lagas i med lerklining och sedan kalkas, och i närheten finns Folkets hus vars uthus har behov nytt spån/pärttak.

Dessutom

Föreläsning

Färghistorisk vandring genom Skansens hus och gårdar.

Föreläsning

Bebyggelsehistorisk vandring genom Skansens hus och gårdar.

Utflykter

Backstage! Visning av Skansens Hantverksenhets verkstäder, sågverk och föremålskonservatorns ateljé.

Avslutande grillkväll.

Packlista

Oömma kläder
Skor med stålhetta
Handskar
Solskydd

Kost & logi

Frukostkorg levereras till Noraboden från Petissan. Lunch äts gemensamt på Skansens område medan middag antingen levereras till Noraboden eller tillhandahålls på en närliggande restaurang på Djurgården.
Möjlig alternativ kost: Glutenfritt, laktosfritt, nötfritt, äggfritt, fisk- och skaldjursfritt samt vegetarisk.

Övernattning sker på Noraboden, Skansen egna lilla vandrarhem, i ett lugnt läge på området. Boendet är utrustat med kök och tvättmaskin och duschar finns i anslutning till Skansens verkstäder.

Förutom sköna sängar tillhandahålls kuddar, täcken, lakan och handdukar.

Längre ut på den gröna ön Djurgården finns badmöjligheter. Ta med dig badkläder om du hellre spenderar kvällarna med ett dopp än att strosa runt på Stockholm sommargator.

Kommunikation

Tunnelbana/pendeltåg till T-Centralen och vidare med spårvagn till Skansen brukar vara ett pålitligt alternativ. Tunnelbanans röda linje till Karlaplan och en promenad därifrån till Skansen på knappt 1,5 km är också trevligt. Färjor till Allmänna gränd går från Gamla stan (kostar samma som en resa med tunnelbana och ingår i alla SL-kort) och med EMELIE-trafiken via Nybroplan – Djurgården – Hammarby Sjöstad (kostar 75:- enkel resa).

Vi avråder att färdas med bil då biltrafiken till Djurgården periodvis stängs av under sommaren.

Kontakta lägerledarna

Helen Myhr Radell, byggprojektledare, helen.myhr.radell@skansen.se

Josef Palm,  timmerman, josef.palm@skansen.se

keyboard_arrow_up