fbpx

Malingsbo

Smedjebacken, Dalarna, 4 – 8 juni

Ankomsttid: kl. 17:00 4/6
Lägret avslutas: kl. 14:00 8/6
Kostnad: Ordinarie 5 130 kronor, student 4 460 kronor. Läs betalningsvillkoren innan du anmäler dig.
Malingsbo Herrgård ligger mitt i den vackra Bergslagen och är en av Sveriges bäst bevarade karolinergårdar. Här hittar du både fina bad- och fiskevatten, mysiga vandringsleder och en härlig kulturmiljö som bjuder på en känsla av historia. Sedan 1935 har herrgården varit ett byggnadsminne och har därmed haft det högsta skyddet en byggnad kan få i Sverige.

This restoration camp accepts international participants, please contact the Swedish Association for Building Perservation for more information.

Malingsbo karolinska herrgård, ett enskilt byggnadsminne, uppfördes under 1700-talets början efter att den tidigare byggnaden brunnit ner. Huvudbyggnaden med säteritak är byggd i timmer och klädd med faluröd panel med vita snickerier. De närmast kvadratiska flyglarna är även de panelerade timmerbyggnader symmetriskt lagda utifrån huvudbyggnaden. Ytterligare en flygel med valmat tak ligger nedanför, ursprungligen brygghus senare handelsbod. Ursprungligen fanns en fjärde byggnad i anslutning till herrgården, denna försvann dock under 1800-talets andra hälft.

Vidare finns ytterligare två flyglar, ett timmermagasin från 1600-talets slut, ett sädesmagasin av slaggflis från 1849, en arkivbyggnad och ett gravkor byggda av slaggsten. Det åttakantiga brukskapellet i trä med smalare tresidigt kor byggdes 1707-1708 på initiativ av brukets dåvarande ägare Peter Snack. Kapellet är uppkallat efter bergsmännens skyddshelgon Sankta Anna. En klensmedja, några arbetarbostäder samt skolan från 1886 är också bevarade. Förutom dammarna har inte många spår efter själva järnhanteringen överlevt. Lämningar efter smedjorna, vilka revs i början av 1900-talet finns dock i form av slaggvarpar och en del grunder.

Det här får du göra i sommar

Fönsterrenovering

Välkommen till detta fullmatade läger med fullt fokus på fönster. Lär dig skrapa, glasa ur, stifta glas, kitta och måla på ett sätt som gör att dina fönster kommer att hålla i generationer. Vi börjar med att lära oss tekniken för att märka upp och plocka ur bågarna. Vi går igenom åldersbestämning med hjälp av olika typer av beslag (gångjärn, hakar mm), och vi lär oss komplettera beslag där det saknas. Alla jobbar med var sin ”egen” fönsterbåge ifrån Professorsvillan, där fjolårets läger påbörjade det omfattande arbetet med att renovera samtliga ytterbågar. Kursdeltagarna tar alltså inte med sig egna bågar hemifrån, utan vi arbetar med gårdens fönster på plats.

Dessutom

Föreläsning

Byggnadsminnets ständige sakkunnige bebyggelseantikvarie Vicki Wenander föreläser om linolja och linoljefärg. Vi läs oss skillnaden på olika typer av linolja och vi diskuterar värdet av att välja material efter behov. Vicki går igenom vad olika typer av färger innehåller och hur färg har utvecklats över tid. Vi får lukta, se och känna på de olika materialen. Föreläsningen brukar bli inledningen till en livlig diskussion om färgleverantörer, färgtyper, traditioner och erfarenheter, som fortgår genom lägrets olika moment.

Guidad visning

På ankomstdagen går vi en guidad visning runt byggnadsminnet Malingsbo herrgård och riksintresset Malingsbo bruksmiljö. Som grand final besöker vi Kornskruven i Malingsbo, vars interiör är unikt välbevarad med träsilos, trästegar, linspel och järnskodda portar. Lotta von Schéele berättar om brukets historia, byggnadernas arkitekturhistoria och den del om hur livet på gården tedde sig för 200 år sedan.

På fritiden

Efter arbetsdagens slut väntar Malingsbosjön och flera små skogstjärnar med sitt klara, rena, vatten där kvällsdopp är en populär kvällsaktivitet bland många av lägerdeltagarna. I herrgårdsparken finns badmintonnät, kubbspel och krocketspel. Om deltagarna önskar blir det spontana visningar av de delar av byggnadsminnet som inte hinns med under den första kvällens guidade promenad. Många föredrar att samlas i någon av villornas salonger över en kopp te och fortsätta samtalen om byggnadsvård och hantverk, eller att dra sig tillbaka på sitt eget rum (alla erbjuds enkelrum).

Packlista

Oömma kläder
Arbetsskor
Handskar
Skyddsglasögon
Vattenflaska
Badkläder och badlakan (för bad i sjön)
Lakan
Inneskor

Kost & logi

All matlagning sköts av lägerledare. Kvällsmål lagas i matlag av lägerdeltagarna.

Övernattning på STF Malingsbo herrgård. Alla deltagare bor i separata rum och delar WC/dusch. STF Malingsbo herrgård tillhandahåller kuddar och täcken. Sänglinne och handdukar medtages. Tvättmaskin finns.

Det finns även möjlighet att ta med familj eller partner. Då tillkommer en kostnad för kost och logi för familjen, som också erbjuds helinackordering tillsammans med lägret. Hela familjen kan bo i en egen stuga eller i ett familjerum.

Anmälan av alternativ kost meddelas till lägerledaren.

Kommunikation

Med bil

Från Västerås, norrut väg 66 mot Sälen. Efter 26 km sväng vänster till väg 233 mot Skinnskatteberg. Efter 35 km sväng vänster till väg 68 och direkt höger in på väg 233 mot Kopparberg. Efter 13 km sväng mot Malingsberg och följ skylt mot Herrgård Ekomuseum.

Ställ in GPS:en på: Sankta Annas väg 5, 777 93 Söderbärke. Eller koordinaterna: 59.92781, 15.43613

Med kollektivtrafik

Åker du lokalt är närmaste station Skinnskatteberg. Kontakta lägerledare för hämtning.

keyboard_arrow_up