Käringön ligger så långt västerut man kan komma i Bohuslän och på ön finns ett gammalt pensionat som nu har fått nytt liv. Huset byggdes av en tulltjänsteman när smugglingen pågick som mest i skärgården. Huset är byggt 1875 som privatbostad för kustserganten/tulltjänstemannen August Westerberg.
Under åren har huset använts som sommarpensionat, och stängde verksamheten under 1950-talet.som stängdes på 50 talet. Idag är huset åter öppnat och en långsam och varaktig renovering fortskrider. Huset var med i svt:s program ”Det sitter i väggarna” 2019.
Det här får du göra i sommar
Rekonstruktion och restaurering
1. Ett moment är Lerklining. Det kommer att vara några väggar som redan är grovklinade så att det ges möjlighet till både fin puts och grovputs (på de väggar som inte ännu är grovputsade. Det finns möjlighet att ha en särskild ingång till lerkliningsrummen.
2. Ett moment är verandan med snickerier på utsidan för att återställa den ursprungliga detaljerna under fönsterbräden. Större delen av fönstren är kittade och ommålade, men det finns även några fönster som kan bytas ut. Med andra ord blir det både snickerier och fönsterrenovering.
Det ska även sättas in den nya dörrar på verandan i deras ursprungsläge. Tidigare var ingången på mitten men ändrades under 50 talet.
3. Färgsättning inne på verandan. Verandan på insidan är renskrapad och grundmålad. Ett moment blir att hitta lämplig färgsättning alla färgkoder som varit i verandan tidigare finns dokumenterade och även färganalys är gjort med hjälp av Kerstin Lyckman. Dels kan ett del moment i detta vara att hitta färgsättning och ett att påbörja målning.

Dessutom

Föreläsning
Varför passar sig lerklining så bra i yttre havsband med vindar och fukt?
Vad händer med linolja? Hur undviker man påväxt och att det blir hållbart?

Föreläsning
Äldre verandor och lokala traditioner med fokus på Bohuslän och Skärgården.

Utflykter
Rundvandring på ön med besök på hembygdsmuseet. Guide av lokala föreningen.
Besök på Simsons Prästgård som är återställd med hjälp av Bohusläns museet och ett besök till de äldre meterologiska dammarna från 1800-talet.
Båttur till Måseskär vid lämpligt väder. Samkväm efter väder och vind.
Gemensam utflykt till Gullholmen/Hermanö tillsammans med Hållbara Hus i väst. Vi kommer besöka Skepparmuseet och mycket mer.
Packlista
Kost & logi
Lunch äter vi i närliggande hus. Medan middag lagas gemensamt i huset. Det finns även möjlighet att äta ute på klipporna. Det finns också flertal serveringsställen på ön.
Övernattning sker i huset, som totalt har 6 sovrum.
Tvättmaskin, dusch och toalett finns i huset. Skulle det bli kö finns toalett och dusch möjligheter tillgängliga i hamnen.
Bastu finns på ön mot självkostnadspris.
Kommunikation
Med bil:
Kör mot Tuvesvik Färjeläge, Orust kommun. Ta färja till Käringön.
Kollektivt:
Tåg till Göteborg. Ta lokaltåg till Stenungssund, därifrån Orust express till Varekil och byte buss i Varekil till Tuvesvik, där färjan går till Käringön.
Ni möter lägerledarna när färjan går i Käringöns hamn.