fbpx

Fredriksdal museer och trädgårdar

Helsingborg, Skåne, 31 juli – 7 augusti

Ankomst: 31/7 kl. 10:00
Lägret avslutas: 7/8 kl. 16:00
Kostnad: Ordinarie 7 450 kronor, student 6 480 kronor. Läs betalningsvillkoren innan du anmäler dig.
Fredriksdal är en grön oas mitt i Helsingborg, där natur och historia möts. Köksträdgården, den botaniska trädgården och vild natur ger en lugn atmosfär, medan utrotningshotade lantrasdjur hittar sitt hem här. Friluftsmuseets herrgårdsmiljö och gamla stadskvarter med charmiga kullerstensgator skapar en lugn plats mitt i stan och en plats för landskapets historia i samtiden.

Ett besök på Fredriksdal museer och trädgårdar är mer än natursköna promenader och fågelsång. Här finns ungefär 50 historiska byggnader. Sedan ett par år tillbaka arbetar Helsingborgs museum med att etablera ett centrum för byggnadsvård och kulturmiljö i Skåne och håller utbildningar i byggnadsvård, hantverk, trädgård och kulturlandskapsvård på Fredriksdal.

Inför öppnandet av Fredriksdals friluftsmuseum, 1923, skaffades hus och gårdar från olika delar av Skåne, Halland och Småland. Här finns boningshus, bössmedja, gårdar, såg och kvarnar samt Fredriksdals stora herrgård från 1700-talet, som än i dag finns på sin ursprungliga plats.

Det här får du göra i sommar

Putsarbeten, kalkavfärgning och linoljemålning

Som en del av byggnadsvårdsåret 2025 arrangerar vi ett byggnadsvårdsläger på Fredriksdal museer och trädgårdar, i den s.k. Stadsgatan.

Ta chansen att lära dig om traditionella hantverk, träffa nya vänner och samtidigt vara med och bevara kulturarvet. På arbetsschemat står putsarbeten, kalkavfärgning, linoljemålning samt fönsterrenovering.

Arbetet varieras med pauser för kortare föreläsningar och förevisningar och på kvällstid blir det spännande studiebesök och visningar.

Dessutom

Föreläsning

Föreläsning om kulturmiljövård.

Lär dig grunderna hampakalk, vass, timmer och lera.

Studiebesök

Studiebesök på Sofiero och hos regionala aktörer som Målarkalk.

Utflykter

Stadsvandring i Helsingborg

Visning av Fredriksdal museer och trädgårdar, med fokus på underhåll av friluftsmuseets byggnader.

Packlista

Oömma kläder
Regnkläder
Skyddsskor

Kost & logi

Frukost och middag lagas i matlag på vandrarhemmet, med undantag av utflyktskvällar då lägerledningen ordnar picknick. Lunch och fika intas på Gisela Trapps krog & kafé, på museiområdet.

Bo bekvämt på Helsingborgs vandrarhem på söder i Helsingborg. Kuddar, täcken, sänglinne och handdukar tillhandahålls av boendet.

Ett fåtal garageplatser finns, men behöver förbokas.

Kommunikation

Med bil:

Söderifrån: Ta E20/E6 mot Helsingborg. Ta avfart 28, trafikplats Helsingborg S. Följ Malmöleden och ta höger i rondellen in på Södra Stenbocksgatan. Forsätt på Södra Stenbocksgatan som övergår i Mellersta Stenbocksgatan. Sväng höger på Hävertgatan och ta därefter höger in på Gisela Trapps väg.

Norrifrån: Ta E6 mot Helsingborg. Ta avfart 30, trafikplats Kropp för att köra in på Ängelholmsleden. Sväng vänster in på Lägervägen och därefter höger till Hävertgatan. I rondellen tar du 3:e avfarten in på Gisela Trapps väg.

Med lokaltrafik

Ta någon av bussarna 1, 2, eller 7 från hållplatsläge O på Helsingborgs centralstation. Kliv av på hållplats Stattena. Gå framåt i bussens riktning, över korsningen och därefter höger på Mönstringsgatan. Sväng vänster på Hävertgatan och därefter höger på Gisela Trapps väg.

Kontakta lägerledarna

Maria Casagrande, utvecklare på Centrum för byggnadsvård och kulturmiljö, 0708302698

Jessica Jönsson,  stadsantikvarie, 0730414519

keyboard_arrow_up