På vintern avstannar många renoveringsaktiviteter men det finns ändå några saker som är lämpliga att göra på huset när det är kallt och snö. Stephan Fickler ger dig tips som bör stilla de ivriga renoveringsfingrarna.
Vinterns kalla dagar är perfekta för att kolla efter värmeläckage. Om du har mycket istappar är det ett tecken på att värme läcker ut. Även om det är vackert är det ett tecken på onödig energiförbrukning och kan leda till frysskador vid takfot och hängrännor och stuprör. Om du inte vill kravla runt i den kalla vinden nu är det bra att fotografera så att du vet var du skall leta när det blir lite varmare. Ofta räcker det att fylla på med lämplig isolering, företrädesvis cellulosaisolering men ibland kan du behöva en snickare för att komma åt.
Dålig isolering är annars vanlig runt dörrar och fönster samt under fönster i regelverkshus där isoleringen har satt sig och bildat luftfickor. Hyr en värmekamera eller anlita en specialist för termofotografering. Bilderna avslöjar tydligt var värmen försvinner ut och det är så här års det syns bäst.
Fem saker att tänka på vid isolering
En riktig lågbudgetvariant istället för termofotografering är följande: Stäng alla eventuella tilluftsventiler
och sätt på köksfläkten. Fukta din handflata och känn längs lister och fönster. Där huset läcker känns det kallt. Vanligast är att fönster- och dörrlister saknas eller behöver åtgärdas. Stumma yllelister kan demonteras och tvättas i ylletvätt och återmonteras. Det är inte ovanligt att det drar in bakom fönsterfoder mellan karm och husstomme. Åtgärden där blir att försiktigt demontera foderlisten utvändigt och dreva med lindrev.
Värmen stiger som bekant och det innebär övertryck i övervåningen. Värmen pyser ut genom alla håligheter och springor. Därför är det inte helt ovanligt med mögelskador på vinden när det kommit upp varm luft som kondenserad på råsponten. Ta en titt och se om det har kommit nya fläckar. Om du är osäker på om det är en gammal fläck kan du rita med blyerts sunt fläcken så ser du nästa gång om den har vuxit.
Det är vanligtvis på vintern som det uppstår mögel på vind. Ett bra sätt att hålla koll på klimatet är att ställa en enkel hygrometer på vintern så att man ser om den relativa luftfuktigheten håller sig inom gränsvärden. Om taket är isolerat längs hela takfallen finns tyvärr inga möjligheter att inspektera eventuella fukt och mögelskador.
De allra flesta husen med självdrag är överventilerade på vintern. Därför är det bra att ha ställbara frånluftsventiler och fuktstyrda fläktar så att man inte vädrar ut onödigt mycket av den uppvärmda inomhusluften.
En helt oisolerad vind utan panel i takfallen är den mest fuktsäkra vindskonstruktionen
När det är som kallast är snön lätt och fluffig. Men på våren med blötsnö kan det bli tungt på taken. Sadeltakskonstruktioner på bostadshus är ofta väldimensionerade men vid snösmältningen kan snö- och isras orsaka skador. Skotta där det är möjligt men tänk på fallrisken! På lägre hus kan man dra ned snö från marken med en lång raka. Den kan skruva ihop själv med en lång list och en tvärgående brädlapp. Ta bort snön även på växthus, vedbodar och skjul som ofta är klent dimensionerade och har flacka tak.
Har du fler vintertips? Skicka in dina egna förslag!
Maila till: kansli@byggnadsvard.se