Rummet har inte varit tänkt som ett bibliotek. Mer som ett sovrum gömt till höger om trappen. Eller som en del av en gästtoalett på 1940-talet när kakelugnarna kastades ut och ett handfat placerades i kakelugnsnischen. En fiffig lösning för 70 år sedan – ett rum kan ha så många funktioner under 250 år. Vi däremot ville ha ett bibliotek och arbetsrum här inne.
Och så fick det bli. Bort med handfatet i nischen och den mindre inbjudande toaletten. Bakom 40-talets ombyggnad uppenbarade sig ett större rum med en 1600-tals dörr gömd bakom lager av tapeter. Så läckert att få öppna den igen! Även om den inte helt överraskande gick till angränsande rum – inte till ett hemligt lönnrum som barnen fantiserade om. Tapeterna runt dörren fick hänga kvar, men numera dolda bakom ny pappspänning och schablonmålade väggar.
På ett halvår hade vi byggt oss ett bibliotek och nischen hade fått tillbaka sin kakelugn. Den här gången en grön 1700-tals läckerhet som troligen inte är alltför olik den som tidigare satt här. Inte anade vi då att det gröna kaklet skulle visas i bakgrunden på hundratals videomöten det senaste 1,5 året. För tänk hur annorlunda det kan bli. Den där svarta rokokostolen vi köpte in på auktion för 15 år sedan har varit min kontorsstol under hela pandemin. Och är det fortfarande. För jag trivs väldigt bra att sitta här vid fönstret och spana ut över gårdsplanen. Kollegor har lånat hem skrivbord och kontorsstolar från jobbet – men inte jag. Det digitala har flyttat in i det analoga biblioteket och det funkar utmärkt. Några gånger har jag bytt till en bakgrundsbild under möten som ger sken av att jag bor i en vit modern vindsvåning. För att mötas av chockade frågor om varför jag har flyttat. För vem vill byta bort detta?
Juliga hälsningar från biblioteket på Funbo prästgård.
Jenny Lindgren, bolagsjurist och medlem i Svenska byggnadsvårdsföreningen. Följ Jennys konto funboprastgard på Instagram!
>>>Se hela julkalendern här<<<
Är en oberoende, ideell förening som jobbar för skydda, vårda och bevara byggnader och bebyggelsemiljöer från alla tider. Det gör vi genom att skapa opinion, sprida och förmedla kunskap om byggnadsvård, beprövad byggnadsteknik och hållbart byggande.