fbpx

Res med oss till Ådalen

Vårresa till Ådalen

Res med Svenska byggnadsvårdsföreningen och Mejtresor till Ångermanland och Ådalen. Arkitekterna Ann Renström och Gunilla Rudehill, som båda skrivit om Ådalens byggnadskultur, leder resan.

Området kring Ångermanälven är urgammal kulturbygd präglad av älvens rika laxfiske och älvdalens bördiga mikroklimat och rika skogar. På vår resa ser vi bland annat Nämnforsens hällristningar med sina mer än 2500 ristningar från sten- och bronsålder. Bredvid hällristningarna besöker vi kraftverket med samman namn. Invigt 1947 innebar det inledningen på den största förändringen av Ådalen som idag präglas av sina många kraftverk.

I den välbevarade lilla radbyn Holme i Resele socken möter vi arkitekten Ola Månsson som restaurerar sin gamla bondgård och återskapar det äldre beteslandskapet på de branta älvniporna. En annan byggnadsmiljö möter vi i Gröna Huset på Skogsnäskooperativet. Här berättar textilkonstnären Sarah Mårskog om kooperativet som grundades 1970-talets gröna vågenrörelse och dess speciella byggnader.

Vi bor på historiska Österåsen invigt 1901 som ett av tre statliga rikssanatorier. Scrolla nedåt för att läsa fullständigt program (med reservation för eventuella förändringar).

Anmälan

Anmälan: För att anmäla dig mejlar du kajsa.hjerten@byggnadsvard.se
Deltagarantalet är begränsat och anmälan är bindande. Resan är reserverad för medlemmar i Byggnadsvårdsföreningen. Inte medlem än?  Sista anmälningsdag den 15 april.

Kostnad:
Medlemspris 8875:- (enkelrum +950:-)
I priset ingår: Tre nätter boende på Österåsen med frukost, delat dubbelrum, tre trerätters middagar med två glas vin per middag, välkomstdrink, två luncher och lunchbaguette och kaffe sista dagen, kaffepauser, samtliga inträden och transporter på plats. Vårresan utgår från Kramfors!
Frågor och bokning: kajsa.hjerten@byggnadsvard.se tel. 0176-125 00.

 

Program

Torsdag den 21 maj

 • Resan påbörjas med buss från Kramfors station kl. 17:16, Tiden är anpassad för ankommande direkttåg från Stockholm (med avgång kl 12:21 från Stockholm. Tåg bokas på egen hand). Transfer till hotellet.
 • Välkomstdrink och presentation. Gemensam middag.

Fredag den 22 maj

 • Efter frukost, föredrag om byggnadstradition och intressanta kulturmiljöer i Sollefteå kommun med Ann Renström och Gunilla Rudehill.
 • Vi tar oss sedan med buss till Nämforsen för besök i kraftverket vars maskinsal pryds av en mäktig stengodsrelief av Tyra Lundgren och ser därefter på hällristningarna. Vi guidas av Peter Johansson, chef för hällristningsmuseet. Riksantikvarien på 1940-talet, Sigurd Curman blev rådgivare åt Vattenfall och verkade för, att i samarbete med arkitekten foga in kraftverket i kulturlandskapet så att merparten av hällristningarna räddades. Curman ersattes senare av arkitekturprofessorn Erik Lundberg med en annan inställning. Beslutet att bygga kraftverket fattades under andra världskriget med syfte att göra landet mer självförsörjande på energiområdet.
 • Besök med lunch på Hällristningsmuseet och en kort rundvandring på hembygdsområdet i Näsåker där också författaren och konstnären Pelle Molins stuga ligger.
 • Därefter besök och byvandring i Edens by öster om Junsele, ett riksintresse för kulturmiljövården. Med sina många faluröda timmerhus torde det vara Ångermanlands mest välbevarade by.
 • Besök med eftermiddagskaffe på Junsele hembygdsgård.
 • Vi avslutar med guidad rundvandring på Österåsen, ett byggnadsminne med en oerhört rik bakgrund såväl medicinhistoriskt som kulturhistoriskt. Byggnaderna ritades av arkitekt Fredrik Lilljekvist och inrymmer nu Sveriges enda regionägda hälsohem med inriktning på livsstilsmedicin. Därefter intas en gemensam middag.

Lördag den 23 maj

 • Efter frukost besöker vi arkitekten och byggnadsantikvarien Ola Månsson som köpt två gamla gårdar i byn Holme på Ångermanälvens södra sida. Ola visar och berättar hur han restaurerar sina hus och återskapar beteslandskapet med hjälp av svenska allmogefår. Holme by innehåller också fler intressanta gårdsmiljöer värda att bese.
 • Besök i Ramsele gamla medeltidskyrka, där Ola Månsson berättar om den restaurering som han lett av kyrkan och klockstapeln. Kyrkan är troligen från 1270-talet och interiören är rikt bemålad.
 • Lunch på arkitektoniskt intressanta Ramsele konferens- och forskarcentrum och besök på Ramsele hembygdsgård med komplett gårdstun, vackert beläget på en nipa över Faxälven.
 • Besök i Skogsnäskooperativet med rötter i 1970-talets gröna vågen-rörelse. Här träffar vi textilkonstnären Sarah Mårskog som berättar om kooperativet och deras mångskiftande byggnader. Senast har det runda kulturhuset renoverats. Gemensam middag på kvällen efter hemkomst till Österåsen.

Söndag den 24 maj

 • Efter frukost och utcheckning åker vi till Kramfors för besök på Träakademien, som bedriver utbildning inom byggnadsvård och möbelsnickeri.
 • Vi besöker både skolan och Erik-Larsgården, en gammal gård som är skolans restaureringsprojekt. Kaffe och lunchsmörgås.
 • Avslut vid Kramfors station i samband med tågavgång kl 12:13 mot Stockholm (tåg bokas på egen hand, biljetter släpps ca tre månader innan avresa). Ankomst Stockholms central kl 17:38.

 

Resa för medlemmar

Vår- och höstresorna är medlemsresor och vi vill därför att alla deltagare ska vara med i Svenska byggnadsvårdsföreningen. Är du inte medlem än? Fyll i formuläret nedan!

 

Bli medlem - personligt

Om du är ny medlem eller tidigare inte haft ett konto på siten, vänligen registrera dig nedan, annars så kan du logga in via formuläret till höger.
 • Kontoinformation

 • Annan information

 • Medlemskapsinformation

 • Om du ger bort ett medlemskap kan du ange din egen adress här så skickas fakturan hit.
 • Om du ger bort ett medlemskap kan du ange den nya medlemmens mejl här. Din egen fylls i ovan!
 • Pris: 375 kr

 

 

 

 

 

Meny