Gula listan - hotade miljöer

Gula listan visar värdefulla byggnader och miljöer i Sverige som hotas av rivning, ovarsam ombyggnad eller bristande underhåll.
Målet är inte en komplett lista utan att visa vad som händer med - och vilka hot - våra kulturmiljöer står inför.
Vi vill genom Gula listan skapa opinion och debatt – och på så vis påverka utgången för objekten.

Så fungerar det

Ett gult "hotad" betyder att frågan inte är avgjord, grönt "räddad" betyder att byggnaden eller miljön är räddad och det ett rött "rivet" innebär rivning. Datumen är registreringsdatum.

  • Gula listan - hotade miljöer

    Gula listan visar värdefulla byggnader och miljöer i Sverige som hotas av rivning, ovarsam ombyggnad eller bristande underhåll.
    Målet är inte en komplett lista utan att visa vad som händer med - och vilka hot - våra kulturmiljöer står inför.
    Vi vill genom Gula listan skapa opinion och debatt – och på så vis påverka utgången för objekten.
  • Så fungerar det

    Ett gult "hotad" betyder att frågan inte är avgjord, grönt "räddad" betyder att byggnaden eller miljön är räddad och det ett rött "rivet" innebär rivning. Datumen är registreringsdatum.

OBS

Google Geocoding API error: Couldn't find passed in address (kv Barberaren 7, Östersund).

Fråga

ursprunglig planlösning

Frågeställare: Ofrivilig husägare

vi har blivit ägare av ett hus från sekelskiftet som flyttats och nu bara till hälften timrats upp. Vi måste slutföra bygget och undrar varför planlösningen på övre våningen ser ut som den gör. I ungefär halva övervåningen, i det större rummet, finns två smala "förråd" som täcker båda långsidorna. De små fönstren hamnar också där inne. "förråden" är ca en meter breda och det verkar bara ha varit en mycket liten dörr eller öppning dit in. Det innebär att det stora rummet förlorar ljusinsläpp från långsidorna. Varför byggde de så och vad användes de smala utrymmena till - förråd?

Expertsvar

De smala utrymmena längs med långsidorna i ert hus kallas ibland kattvind eller garderob. Precis som ni redan anat användes de som förråd. En anledning att man byggde på det här viset, vilket var väldigt vanligt förr, kan ha varit att takhöjden var väldigt låg vid husets långsida. Genom att dela av huset på längden fick man mellan kattvindarna rum med full takhöjd.

logotyp byggnadsvardsforeningen
Svenska byggnadsvårdsföreningen, Box 6442, 113 82 Stockholm
Telefon: 08-30 17 85 | Email: kansli@byggnadsvard.se
Svenska byggnadsvårdsföreningen
Box 6442, 113 82 Stockholm
Telefon: 08-30 17 85
Email: kansli@byggnadsvard.se

Cart

Cart offcanvas