Gula listan - hotade miljöer

Gula listan visar värdefulla byggnader och miljöer i Sverige som hotas av rivning, ovarsam ombyggnad eller bristande underhåll.
Målet är inte en komplett lista utan att visa vad som händer med - och vilka hot - våra kulturmiljöer står inför.
Vi vill genom Gula listan skapa opinion och debatt – och på så vis påverka utgången för objekten.

Så fungerar det

Ett gult "hotad" betyder att frågan inte är avgjord, grönt "räddad" betyder att byggnaden eller miljön är räddad och det ett rött "rivet" innebär rivning. Datumen är registreringsdatum.

  • Gula listan - hotade miljöer

    Gula listan visar värdefulla byggnader och miljöer i Sverige som hotas av rivning, ovarsam ombyggnad eller bristande underhåll.
    Målet är inte en komplett lista utan att visa vad som händer med - och vilka hot - våra kulturmiljöer står inför.
    Vi vill genom Gula listan skapa opinion och debatt – och på så vis påverka utgången för objekten.
  • Så fungerar det

    Ett gult "hotad" betyder att frågan inte är avgjord, grönt "räddad" betyder att byggnaden eller miljön är räddad och det ett rött "rivet" innebär rivning. Datumen är registreringsdatum.

OBS

Google Geocoding API error: Couldn't find passed in address (kv Barberaren 7, Östersund).

Google Geocoding API error: Couldn't find passed in address (dalby socken uppsala).

Fråga

Annorlunda bakugn

Frågeställare: Stina

Hej!
Vi har ett torp från sekelskiftet i Värmland. I vårt lilla kök finns en murstock med en bakugn. Men bakugnen ser inte ut som de vi sett tidigare. Den har två våningar delas av med en järnhäll. Till vänster om "övervåningen" finns en lucka där vi antar att man rakar ut askan? Det är i alla fall öppet mellan hålet och ugnen. Längst bak i ugnen finns även två rökkanaler.
Hur använder man den här ugnen? Eldar man däruppe och bakar därnere? Eller eldar man däruppe, rakar ut askan och bakar på bägge våningarna? Det finns även en sotningslucka över ugnen. Som ni ser på bilden är vi mitt uppe i renoveringen så vi lär inte kunna testa ugnen på ett tag men det vore roligt om ni kunde hjälpa oss med hur den fungerar.

Bild
Expertsvar
Sven Sillén

Sven Sillén

Länsombud

Hej Christina. Själv har jag haft två hus med bakugn av den typ du har. Men kanske inte exakt som din. Du skriver inget om något galler vid sidan om järnhällen. Det fanns på mina. Jag eldade både uppe och nere tills ugnen var het. Sedan rakade jag bort glöd och aska från hällen genom gallret till vänster. Om du inte har något galler räcker det att raka glöden till vänstra delen av hällen.
Finns det några spjäll? Jag undrar om inte de två rökkanalerna mynnar i det som du kallar sotningslucka. Där brukar röken gå ut från en bakugn och vidare upp i storskorstenen.

logotyp byggnadsvardsforeningen
Svenska byggnadsvårdsföreningen, Box 6442, 113 82 Stockholm
Telefon: 08-30 17 85 | Email: kansli@byggnadsvard.se
Svenska byggnadsvårdsföreningen
Box 6442, 113 82 Stockholm
Telefon: 08-30 17 85
Email: kansli@byggnadsvard.se

Cart

Cart offcanvas

Logga in