Fullbokat

Källnäs

Datum

måndag, 25 juni 00:00 - lördag, 30 juni 00:00

Det är en fantastisk upplevelse bara att komma till Nääs. Herrgården och övriga byggnader ligger vackert inbäddade i grönskan vid sjön Sävelången, området ingår i en större lövskogstrakt som bedöms tillhöra de värdefullaste i Sverige. Området utgörs av en högreståndsmiljö som sedan 1600-talet domineras av Nääs slott. Slottet är beläget högt upp på en udde, omgärdat av öppna åkermarker, beteshagar och lövskogar.

Strax väster om slottet ligger August Abrahamsons slöjdseminarium. Seminariebebyggelsen, som uppfördes 1874-1920, speglar de nya arkitekturideal som utvecklades kring 1850 och som kom att bryta med landsbygdens traditionella byggnadssätt. Platsen Nääs blev känd över hela världen under slutet av 1800-talet. Då byggdes en pedagogisk institution som utarbetade en modern och banbrytande pedagogik för hur man skulle undervisa i praktiska ämnen. Seminariemiljön och slottsbebyggelsen med bland annat slottsallén och den engelska parkanläggningen förklarades som byggnadsminne 1991.

På Källnääs, vilket är objektet för vårt byggnadsvårdsläger, finns det mesta av originalinredningen fortfarande kvar. Om du till exempel tittar upp ovanför utställningens skärmar och hyllor kan du se rep och ribbstolar från tiden som gymnastikhall.

Kursmoment

Under vårt byggnadsvårdsläger på Källnääs får du teoretisk och praktisk handledning i följande hantverksmoment:

  • Renovering och murning av kakelugn
  • Fönsterrenovering
  • Snickeriarbeten på fasad
  • Upptagning av ilagning av trägolv
  • Tillverkning av vanliga färgtyper
  • Måleri

Teori & utflykter

Utöver hantverksmomenten arrangeras även en föreläsning om färg och måleri samt ett föredrag om isolering och värme i gamla hus. Du bjuds också med på en guidad rundvandring i byggnadsminnet Nääs Slott & Slöjdseminarieområde, ett studiebesök till byggnadsvårdsbutiken Hus till Hus, ett studiebesök till en nybyggd villa som uppförts med ekologiska material samt ett studiebesök till en under 1600/1700-talet uppförd flygelbyggnad som nu står inför restaurering.

Logi & mat

Under byggnadsvårdslägret bor du tillsammans med de andra deltagarna i vackra dubbelrum på Nääs, som även rymmer ett vadrarhemskök med god standard.  På kvällarna finns goda badmöjligheter och utmärkta möjligheter för promenader, naturupplevelser, utflykter och olika kulturarrangemang.

Luncherna äts på Nääsområdets restauranger, resterande måltider tillagas av deltagarna själva.

Pris:

Kostnad 4 450 kr (3 450 kr heltidsstuderande) (Pris för medlemmar: 3 950 kr (3 100 kr heltidsstuderande )

Betal & anmälningsinformation:

Du anmäler dig genom formuläret längst ner på sidan.

Antal platser

12

Status

Fullbokat

Förtäring & Logi:

I priset ingår logi, mat, handledning, föredrag, utflykter, studiebesök, resegaranti, försäkring, kursintyg och en expeditionsavgift om 10%.

Kontakt:

Lovisa Lannerstedt

Telefon:

08 30 67 85

E-post:

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Plats:

Slöjd & Byggnadsvård på Nääs

Adress:

Otto Salomons väg 4

Ort:

Floda

Arrangör:

Byggnadsvårdsföreningen i samarbete med August Abrahamsons stiftelse & Västarvet/Slöjd & Byggnadsvård
logotyp byggnadsvardsforeningen
Svenska byggnadsvårdsföreningen, Box 6442, 113 82 Stockholm
Telefon: 08-30 17 85 | Email: kansli@byggnadsvard.se
Svenska byggnadsvårdsföreningen
Box 6442, 113 82 Stockholm
Telefon: 08-30 17 85
Email: kansli@byggnadsvard.se

Cart

Cart offcanvas

Logga in