Fullbokat

Årås säteri - Byggnadsvårdsläger

Var med och restaurera ett 1700-talssäteri i sagolik miljö.

Datum

söndag, 03 juni 18:00 - fredag, 15 juni 16:00

Årås Säteri ligger i Ulricehamns kommun på gränsen mellan Västra Götaland och Jönköpings län. Säteriet har under många år fått förfalla men togs 2011 över av Bygdegårdsföreningen Årås Kvarn som sedan dess restaurerar det en gång så ståtliga säteriet. I år arrangeras det sjätte i raden av uppskattade och framgångsrika byggnadsvårdsläger på platsen.

Årås säteri var på sin tid "häradets förnämsta gods och herresäte". Den verkliga storhetstiden var på 1500- och 1600-talet under släkten Gyllenstierna. Den förste kände ägaren var riksrådet Erik Eriksson Gyllenstierna af Lundholm, som avled 1502. Godset var därefter i ättens ägo under 200 år. Huvudbyggnaden som uppfördes på 1400-talet brann ner 1792 men byggdes upp igen till sitt nuvarande utseende. Till säteriet hör också flera flyglar och en kvarn som upprustats till bydegård. Två flyglar drivs sedan 20 år som vandrarhem i samarbete med STF.

Kursmoment

Under vårt byggnadsvårdsläger på Årås säteri får du teoretisk och praktisk handledning i följande hantverksmoment:

  • Träfasadsrenovering
  • Fönsterrenovering
  • Renovering av inredningsdetaljer
  • Putsning av fasad
  • Fogning av kallmur
  • Tillredning av färg
  • Måleri med olje- och kalkfärg

Teori & utflykter

Utöver hantverksmomenten håller timmerman Bent Bygdén en föreläsning om byggnadsteknik genom seklerna; Hur tillvaratas de kulturhistoriska värdena vid renoveringarranger? och bebyggelseantikvarie Ralph Edenheim berättar om färg och färgsättning ur ett historiskt perspektiv. Du bjuds också med utflykter till Torpa stenhus som undergått mycket underhålls- och reoveringsrabete, Näs Gård - en renoverad Karolinergård, Slättereds säteri och Kölingareds Kyrka med sin berömda Cahmanorgel och familjen Gyllenstiernas gravmonument.

Logi & mat

Under byggnadsvårdslägret bor du tillsammans med de andra deltagarna i  dubbelrum på Årås pittoreska vandrarhem vilket ligger beläget i en fantastisk miljö, bara 50 meter från huvudbyggnaden. I vandrarhemmet finns flera duschar och toaletter samt tvättmaskin och torktumlare. Här finns även ett kök för självhushåll, tillgång till wifi samt cyklar att låna. Vandrarhemmet ligger ungefär 500 meter från badsjö med badplats. 

Lunch, frukost och fika serveras i kvarnen och lagas av Årås värdinna. Kvällsmålet tillreds i matlag av deltagarna själva.

Pris:

Kostnad 4 450 kr (3 450 kr heltidsstuderande) (Pris för medlemmar: 3 950 kr (3 100 kr heltidsstuderande )

Betal & anmälningsinformation:

Du anmäler dig genom formuläret längst ner på sidan.

Status

Fullbokat

Förtäring & Logi:

I priset ingår logi, mat, handledning, föredrag, utflykter, studiebesök, resegaranti, försäkring, kursintyg och en expeditionsavgift om 10%.

Kontakt:

Lovisa Lannerstedt

Telefon:

08 30 67 85

E-post:

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Plats:

Årås kvarn

Adress:

Kölingared

Ort:

Ulricehamn

Arrangör:

Byggnadsvårdsföreningen i samarbete med Bygdegårdsföreningen Årås Kvarn & Vandrarhem
logotyp byggnadsvardsforeningen
Svenska byggnadsvårdsföreningen, Box 6442, 113 82 Stockholm
Telefon: 08-30 17 85 | Email: kansli@byggnadsvard.se
Svenska byggnadsvårdsföreningen
Box 6442, 113 82 Stockholm
Telefon: 08-30 17 85
Email: kansli@byggnadsvard.se

Cart

Cart offcanvas

Logga in