Inställt

Byggnadsvårdkurser på Dammtorp

Datum

söndag, 22 april 09:00 - 16:00
lördag, 26 maj 09:00 - söndag, 27 maj 16:00
lördag, 16 juni 09:00 - söndag, 17 juni 16:00
lördag, 14 juli 09:00 - söndag, 15 juli 16:00

På grund av olyckliga omständigheter kring lägerdelningen ställs kurserna in. Vi hoppas i stället kunna genomföra arrangemanget 2019.

 

I Igelbäckens naturreservat, beläget i Solna, liger Dammtorp. Det spännande huset från 1790 har en interessant historia. Från omskriven vägkrog i Carl Jonas Love Almqvist novell Ladugårdsarrendet, till klubbhus för Stockholms fältrittare under kapplöpningens storhetstid, ängsvaktaretorp och förmodat besöksmål för ingen mindre än Carl Michael Bellman. Om Järvaområdet skriver Bellman, under sin vistelse på Ulriksdals slott, att det är en’pastoral idyll med söta herdinnor och solblänkande bäckar’. När järnvägen på På 1860-talet drogs över marken mellan övre och nedre Dammtorp drogs Uppsalavägen om och nedre Dammtorp revs för att ge plats åt E4:an. Idag är Övre Dammtorp således den enda bevarade 1700-talsbyggnad i sitt slag i området kring Överjärva gård och Ulriksdal.

Huvudbyggnaden är uppförd på 1700-talet i liggtimrad konstruktion i två våningar med parstugeplan. Den yttre fasaden är spritputsreverterad i ljus ockragul kulör. Knutlådorna är utförda med breda plank och på de östra, norra och södra sidorna finns följare. Sadeltaket är belagt med enkupigt, flackt, gammaldags tegel. De två murstockarna avslutas ovan tak i två slammade skorstenar. Den ursprungliga entrédörren är av helfransk pardörrstyp med tre olika fyllningstyper i varje dörrblad. Den översta har en konvex mjuk form. Den mellersta spegeln är tätt räfflad och det nedersta brett räfflad. Ovanför dörren pryds fasaden av fyra ursprungliga överljusfönster. Dörrtypen är från 1700-talets andra hälft och tillhör den sengustavianska stilen. Detta kan avläsas på de tidstypiska räfflade speglarna, rombformen, spegelindelningen och listverken.

 

Området är utpekat som historiskt värdefullt av Stockholms läns museum och huset är idag i ganska dåligt skick. I vår och sommar arrangerar Byggnadsvårdsföreningen tillsammans med Dammtorps ägare och Johannes Riesterer, lerbyggare och ugnsmurarmästare, kurser på platsen för att rädda huset och sprida kunskap om renovering av historiska byggnader.

Vi vänder oss framför allt till ägare av gamla hus som vill fördjupa sig i olika aspekter av byggnadsvård, såsom renovering av naturstensgrund, isolering, lerklining, skorstensrenovering och badrum i gamla hus. Efter kursen ska deltagaren ha tillskansat sig tillräckligt med kunskap för att själv kunna utföra renoveringen eller sätta sig in i de beskrivningar och frågeställningar som det innebär att anlita profesionell hjälp. Målet är att kursdeltagaren sedan själv kan upptäcka olika tillvägagångssätt för att utifrån husets betingelser och sina egna behov välja passande lösningar. Precis som gamla hus återspeglar en viss individualitet och människor är olika, kan lösningar vid renoveringar av gamla hus se helt olika ut.

Vi behandlar olika tekniker under flera separata kurstillfällen. Det innebär att du som är intresserad av vissa delar kan boka enstaka kurshelger. Gemensamt för alla kurstillfällen, förutom den första introduktionsdagen, varvas praktiskt arbete och övningar med teori och bakgrundsinformation.

Kursdeltagarna kommer själva få möjlighet att presentera sina egna projekt, visa prover och framför allt genom intresse och frågor vara medoch påverka kurserna.

 

Kurser

Hur lägger man upp en bra process för renovering?
Söndag den 22 april klockan 09.00-16.00

 Lagning av naturstensgrund samt isolering och dränering

Lördag den 26 maj kl 09.00-17.00 med fortsättning söndag den 27 maj kl 09.00-16.00

Lerklining

Lördag den 16 juni kl 09.00-17.00 med fortsättning söndag den 17 juni kl 09.00-16.00

Våtrumsbyggnation i äldre hus

Lördag den 14 juli kl 09.00-17.00 med fortsättning söndag den 15 juli kl 09.00-16.00

Skorstensrenovering
Datum saknas.

Pris:

Kostnad

Status

Inställt

Förtäring & Logi:

I avgiften ingår lunch och fika för båda dagarna.

Kontakt:

Lovisa Lannerstedt

Telefon:

08 30 67 85

E-post:

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Plats:

Dammtorp

Adress:

Dammtorp Järva

Ort:

Solna

Län:

Stockholm

Arrangör:

Svenska byggnadsvårdsföreningen, Stefan Stolt och Johannes Riester
logotyp byggnadsvardsforeningen
Svenska byggnadsvårdsföreningen, Box 6442, 113 82 Stockholm
Telefon: 08-30 17 85 | Email: kansli@byggnadsvard.se
Svenska byggnadsvårdsföreningen
Box 6442, 113 82 Stockholm
Telefon: 08-30 17 85
Email: kansli@byggnadsvard.se

Cart

Cart offcanvas

Logga in